Rechter: NAM moet nu al betalen voor waardedaling huizen Groningen

september 02 10:26 2015 Print dit artikel

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) moet direct betalen voor alle waardedaling van woningen die in aardbevingsgebied in Groningen liggen. Dat heeft de rechter in Assen vandaag besloten. De zaak was aangespannen door de stichting Waardevermindering door Aardbevingen Groningen (WAG).

De WAG had een megaclaim ingediend tegen de NAM. Laatstgenoemde ontkent niet dat er een verband is tussen de aardbevingen en de lagere huizenprijzen, maar zegt dat de daling minder groot is dan de WAG suggereert. Ook wilde de NAM pas compenseren na de verkoop van de huizen, terwijl woningbezitters vrezen dat ze hun huizen door de schade moeilijk verkocht krijgen. Twaalf woningcorporaties uit het noorden van het land en 900 particuliere woningeigenaren zijn aangesloten bij de WAG.

Twitter avatar SchokkendGronin Schokkend Groningen Rechter is duidelijk, woningeigenaren hebben nu al recht op vergoeding #waardevermindering, ongeacht verkoop. #gaswinning #groningen @NAMbv 2 september 2015 @ 10:16

Er komt geen peildatum bepaald door de rechter, omdat er geen exact moment kan worden vastgesteld waarop de schade ontstond. Eigenaren wordt aangeraden om hun woning zo snel mogelijk te laten taxeren. De NAM moet ook een vergoeding uitkeren als er nog geen sprake is van fysieke schade of als de woning nog niet is verkocht.

1 miljard euro waardedaling

Huizenbezitters met aardbevingsschade aan hun woning kunnen een claim indienen bij de NAM voor reparatie en herstel. De WAG wilde echter ook dat de NAM opdraait voor de waardevermindering van de huizing. Het gaat volgens de WAG om circa 100.000 huizen die bij elkaar ruim 1 miljard euro minder waard zijn geworden. Gemiddeld wordt per woning tussen de 10.000 en 20.000 euro geëist. De stichting eist dat de NAM de eigenaren nu al compenseert. Daarin gaf de rechter de WAG gelijk.

Waarschijnlijk gaat de NAM in hoger beroep. Martijn Verwoerd, projectdirecteur Aardbevingen bij de NAM, zegt dat de onderneming “kennis heeft genomen van de uitspraak en zich gaat beraden op eventuele vervolgstappen”. De NAM heeft drie maanden de tijd om hoger beroep in te stellen.

Lees verder op nrc.nl…

Lees meer over: Groningen, NAM, waardevermindering, WAG, woningmarkt

Lees hier het hele artikel

  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

NRC .nl
NRC .nl

NRC Handelsblad is, op papier en op het internet, een bron voor lokaal, nationaal en internationaal nieuws en achtergronden.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.