Raboklanten blijven inlossen op hypotheek

augustus 16 16:01 2018 Print dit artikel

Mede doordat klanten extra bleven aflossen op hun hypotheken daalde de totale hypothekenportefeuille van Rabobank in de eerste zes maanden van 2018 van 193 miljard tot 191,8 miljard euro. Het marktaandeel op de markt voor nieuwe hypotheken neemt met 2,0% af naar 20%.

Het extra aflossen van de hypotheken vindt met name plaats bij klanten die verhuizen. Zij maken bij de verkoop van de oude woning gebruik van de mogelijkheid om hun lening in te lossen. De introductie in april van het label Vista Hypotheken is volgens Wiebe Draijer, voorzitter van de groepsdirectie de bank, succesvol verlopen. Het label biedt annuïtaire en lineaire hypotheken aan via onafhankelijke hypotheekadviseurs.

Energie neutraal wonen

Rabobank is via deelname aan de klimaattafel betrokken bij de totstandkoming en de uitwerking van het Nederlandse Klimaatakkoord. Alle kantoren van de bank in Nederland moeten in 2020 en 2027 respectievelijk een ‘C’ en een ‘A’ energielabel hebben. Om particuliere woningbezitters te stimuleren duurzame energie te gebruiken is de bank in april een partnership aangegaan met leverancier Vandebron. In juni werd het Groendepot geïntroduceerd, om klanten aan te zetten tot energiebesparende investeringen in hun woning.

Met dit bouwdepot heeft de klant voor 24 maanden een rekening tot zijn beschikking waarmee de duurzame verbouwing gefinancierd kan worden. Zolang het geld niet gebruikt wordt, ontvangt de klant hierover een rentevergoeding die gelijk is aan de overeengekomen hypotheekrente. Op het online platform GreenHome kan de HuisScan worden ingezet. Hiermee worden voor de klant de beste energiezuinige maatregelen in kaart gebracht én wie de regionale vakspecialisten zijn.

Groepsresultaat

Rabobank heeft in het eerste halfjaar van 2018 een geconsolideerde nettowinst geboekt van 1.7 miljard euro, 12% meer dan in het eerste halfjaar van 2017. De totale kredietverlening steeg in de eerste zes maanden van 2018 met 7,6 miljard euro tot 415,7 miljard euro. De kredietverlening aan het Nederlandse MKB steeg tot 85,8 miljard euro.

Digitalisering

De digitalisering van de Rabo-dienstverlening neemt een enorme vlucht. In Nederland bankieren inmiddels 59% van de particuliere klanten en 81% van de zakelijke klanten digitaal. Op de Rabo Bankierenapp wordt iedere maand bijna 100 miljoen keer ingelogd. Deze app bevat sinds kort de mogelijkheid om betalingen voor derde partijen te initiëren, passend in de PSD2 wetgeving. De door Rabobank ontwikkelde IBAN-NaamCheck heeft volgens Draijer een sterke daling van het aantal overboekingen naar verkeerde rekeningen tot gevolg gehad. Deze service is inmiddels ook beschikbaar voor rekeninghouders van andere grootbanken.

Rentederivaten

Draijer zegt het zeer te betreuren dat de compensatie van klanten met een rentederivaat zoveel tijd neemt om voor alle betrokken klanten tot een afronding te komen. “Rabobank zet zich tot het uiterste in om dit zo snel mogelijk en zorgvuldig af te ronden.”

Het bericht Raboklanten blijven inlossen op hypotheek verscheen eerst op InFinance.

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.