Rabobank: Nederlanders hebben te weinig vrij beschikbaar spaargeld

juli 30 16:04 2018 Print dit artikel

Nederlanders hebben te weinig vrij beschikbaar spaargeld. De Rabobank pleit voor mogelijkheden om bijvoorbeeld pensioengeld eerder op te nemen en dat te gebruiken voor de aankoop van een huis of opleiding. Dat schrijft het FD op basis van een analyse van de bank.

Laag vrij beschikbaar vermogen

Uit die analyse blijkt dat het vrij beschikbare vermogen, zoals opneembaar spaargeld en beleggingen, van Nederlandse huishoudens lager is dan in andere Europese landen. Waar het gemiddelde huishouden in Luxemburg bijvoorbeeld ruim 70.000 euro aan liquide middelen heeft, blijft het gemiddelde Nederlandse huishouden steken op 30.000 euro. Dit is ruim onder het Europese gemiddelde.

Spaartegoed staat vast

De reden hiervoor is dat spaartegoeden veelal vast zitten. Pensioengeld wordt in Nederland bijvoorbeeld maandelijks uitgekeerd, terwijl het bijvoorbeeld in het Verenigd Koninkrijk in zijn geheel of gedeeltelijk mag worden opgenomen. Ook zijn de woonlasten en belastingdruk in Nederland relatief hoog, waardoor weinig ruimte overblijft om te sparen, stelt de bank. Tot slot heeft Nederland goede sociale voorzieningen, waardoor de druk om te sparen ook niet zo hoog ligt.

Huis- en Pensioenvermogen

Het zou volgens de bank goed zijn als het vrij beschikbare vermogen van Nederlandse huishoudens stijgt. Daarom denkt de bank aan het weghalen van ‘schotten’ tussen huis- en pensioenvermogen. Huishoudens kunnen dan bijvoorbeeld hun pensioengeld gebruiken voor de aankoop van een huis. Daarbij speelt ook mee dat de huizenprijzen snel stijgen en huizenkopers in de toekomst meer eigen geld moeten meebrengen vanwege een aangescherpte leennorm. Bij de verkoop van het huis kan dat weer gedeeltelijk in het pensioen gestoken worden.

  • Vond u dit bericht waardevol?
  • JaNee
Share this post

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

Elsevier Fiscaal
Elsevier Fiscaal

Meest gebruikte aangiftesoftware en almanakken voor de belastingadviseur

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.