Rabo: ‘Aantal woningtransacties naar recordhoogte’

november 16 13:18 2016 Print dit artikel

Volgens economen van de Rabobank blijft de woningmarkt “in een stroomversnelling”. Met naar verwachting 220.000 transacties wordt het record van 2006 dit jaar verbroken. De analisten voorzien dat dit aantal in 2017 zal stijgen naar zo’n 230.000.

“Het vertrouwen van Nederlandse huishoudens in de koopwoningmarkt is en blijft hoog. In het derde kwartaal van 2016 steeg het vertrouwen verder naar een nieuwe recordhoogte. Het aantal verkopen in het derde kwartaal van 2016 bedroeg 60.707, ruim 10.000 woningtransacties meer dan in het derde kwartaal van 2015”, schrijven de economen. “De woningprijsindex (PBK) ligt 5,6% boven het niveau van een jaar geleden. Wij verwachten dat zowel het aantal transacties als de woningprijzen in de komende anderhalf jaar verder blijven toenemen. Voor wat betreft de woningprijsindex zien we een gemiddelde jaarstijging van 5% voor 2016 en 2017.”

Hypotheekrente blijft laag

In het derde kwartaal van 2016 is voor een bedrag van 16,4 miljard euro aan nieuwe woninghypotheken verstrekt. “Dat is een stijging van 28% ten opzichte van het derde kwartaal van 2015. Deze stijging komt mede door een toename van het aantal transacties. Doordat de omvang van nieuwe hypotheekverstrekkingen groter is dan de aflossingen op hypotheken, loopt de bruto hypotheekschuld weer op (662 miljard euro). De hypotheekrente blijft naar verwachting ook de komende periode laag. Het afgelopen jaar koos het merendeel van de huizenkopers voor een lange rentevaste periode”, aldus de Rabobank.

Vertrouwen in de koopwoningmarkt

De inschatting door consumenten van de voorgaande, de huidige en de toekomstige marktsituatie bepaalt het vertrouwen op de koopwoningmarkt. Rabobank: “In september bleef de Eigen Huis Marktindicator van de Vereniging Eigen Huis steken op het record dat in augustus was bereikt. Onderliggend komt dit vooral doordat de meerderheid van de huishoudens verwacht dat de hypotheekrente laag blijft en dat de huizenprijzen de komende twaalf maanden niet gaan dalen. Een groot vertrouwen leidt in de regel ook tot een toename van het aantal transacties van bestaande woningen.

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.