Provisieverbod slecht voor hypotheekbescherming

maart 14 16:21 2018 Print dit artikel

Sinds het provisieverbod is ingegaan, is de markt hevig veranderd. Op veel vlakken hebben er positieve veranderingen plaatsgevonden, zoals meer transparantie. Maar het provisieverbod kent ook negatieve bijeffecten. Dit is bijvoorbeeld het geval bij het risico op overlijden, arbeidsongeschiktheid en werkloosheid.

‘Het aanbieden of bespreken van een oplossing hoeft niet altijd tijdrovend of ingewikkeld te zijn.’

Auteur: Marieke van Zuien, Commercieel Directeur en lid van de Raad van Bestuur bij BNP Paribas Cardif

Een verplicht onderdeel van het advies, maar omdat het als complex wordt ervaren en daarom veel tijd kost, wordt het toch niet altijd met de klant besproken. En soms wordt het wel besproken, maar wordt er te weinig tijd besteed aan mogelijke oplossingen voor deze risico’s.

Een nieuwe manier van risico’s afdekken

Met het aantrekken van de economie nam het aantal transacties op de woningmarkt weer sterk toe. Tegelijkertijd constateerden wij een bijna evenredige afname van de vraag naar hypotheekbeschermers. Een duidelijk voorbeeld van een veranderende markt. De klassieke woonlastenverzekering bereikte het einde van de levenscyclus. Een nieuwe markt vraagt om een andere, meer duurzame productoplossing.

Arbeidsongeschiktheid: de cijfers

De realiteit van het risico is namelijk niet veranderd. Jaarlijks ontvangen ongeveer 600.000 Nederlanders een arbeidsongeschiktheidsuitkering (WAO en WIA). En elk jaar komen er nog zo’n 40.000 arbeidsongeschikten bij. Nu denkt u misschien dat dit vooral mensen met een fysiek zwaar beroep zijn, maar niets is minder waar. Een derde van de mensen raakt namelijk arbeidsongeschikt vanwege psychische aandoeningen.

Goed advies klopt juridisch én is passend voor de klant

Het risico op arbeidsongeschiktheid moet altijd worden besproken, inclusief mogelijke oplossingen om het risico af te dekken. Dat is in het belang van de klant. Daarnaast is het verplicht vanuit de wft, maar ook privaat- en publiekrechtelijk. Belangrijk is dat bemiddelaars zich bewust worden van het belang van een goed advies: als je je kind/broer/zus/vader/moeder/beste vriend zou adviseren, hoe ga je dan te werk? Vink je dan alleen de juridisch verplichte zaken af of ga je grondiger te werk?

Aflossen als basisoplossing

Het aanbieden of bespreken van een oplossing hoeft niet altijd tijdrovend of ingewikkeld te zijn. Vorig jaar introduceerden wij de Hypotheek Aflos Verzekering. Hiermee stapten we over van een lastenbeschermer naar een aflosverzekering. Ons nieuwe product sluit naadloos aan bij de vraag vanuit de markt naar een laagdrempelig te adviseren en meer gestandaardiseerd product dat geschikt is voor een grote groep mensen.

Kennissessie InFinance Day

Op InFinance Day geeft Marieke van Zuien, Commercieel Directeur en lid van de Raad van Bestuur bij BNP Paribas Cardif, haar visie op deze opvallende cijfers en constateringen. Ze gaat in op de impact hiervan in het hypotheekadvies. En wat dit betekent voor het behandelen van deze risico’s in adviesgesprekken.

Schrijf u hier in om gratis deel te nemen aan deze InFinance Day Kennissessie ‘Hypotheekbescherming kun je niet links laten liggen’ van Marieke van Zuien op 29 maart 2018 in Expo Houten.

(Deze Kennissessie start om 13:40 uur en om 15:20 uur)

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.