Problematiek rondom hypotheek WGA’ers

augustus 31 16:08 2017 Print dit artikel

De Hypotheekshop wijst in haar nieuwsbrief op de problematiek rondom het afsluiten van een hypotheek met een arbeidsongeschiktheidsuitkering. Het inkomen van arbeidsongeschikten met een WGA-uitkering wordt door geen enkele geldverstrekker geaccepteerd bij de berekening van iemands leencapaciteit.

In totaal ontvingen in juni 2017 zo’n 810.000 mensen een arbeidsongeschiktheidsuitkering, dat is ongeveer 10% van de Nederlandse beroepsbevolking. Een deel van deze mensen is woningeigenaar en heeft wellicht nu of in de toekomst de wens om over te sluiten of te verhuizen naar een andere koopwoning. Reden voor de Hypotheekshop om in te gaan op de huidige stand van zaken.

Als vuistregel geldt dat geldverstrekkers inkomen uit een uitkering meetellen bij de berekening van iemands leencapaciteit, als het gaat om een vaste en blijvende uitkering. Als er sprake is van een WGA-uitkering, bijvoorbeeld in verband met gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid, is dit niet het geval. Deze uitkering is bedoeld voor mensen die nu of in de toekomst nog deels kunnen werken, maar de hoogte en de duur van de uitkering zijn niet vast. “In de praktijk accepteert daarom geen enkele geldverstrekker inkomen uit een WGA-uitkering. Ook de NHG biedt hier geen opties”, aldus de Hypotheekshop.

Dat heeft flinke gevolgen voor een grote groep mensen, want zo’n 70% van de bijna 50.000 nieuwe arbeidsongeschiktheidsuitkeringen die jaarlijks worden toegekend betreft een WGA-uitkering.

Maatwerk

Volgens de Hypotheekshop zou een ruimer aanbod van betaalbare (huur)woningen de problematiek van mensen met een WGA-uitkering sterk verminderen. Woningeigenaren zouden ook gebaat zijn bij meer mogelijkheden voor maatwerk, waardoor middels oversluiten of verhuizen naar een goedkopere woning lagere maandlasten kunnen worden bewerkstelligd.

“Hiervoor is het verduidelijken van de regelgeving rond het verstrekken van hypotheken een vereiste. Daarnaast zou, zo is onze ervaring, het UWV in de formulering van hun toekenningsbesluiten meer duidelijkheid kunnen geven over het blijvende karakter van WAO-uitkeringen”, aldus de Hypotheekshop.

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.