Prijsstijging verrast economen ABN Amro

april 10 15:06 2018 Print dit artikel

Het Economisch Bureau van ABN Amro gaat er in de nieuwe Woningmarktmonitor van uit dat woningen dit jaar uiteindelijk gemiddeld 8% duurder worden dan in 2017. De economen van de bank gingen tot voor kort nog uit van een toename van 6%.

Als belangrijkste reden voor deze forse bijstelling verwijzen de economen naar de sterke stijging van de verkoopprijzen in de eerste maanden van dit jaar. In februari ging het zelfs om 9,5% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. De economen verwachten niet dat de hypotheekrente de komende tijd fors gaat stijgen en dus verwachten zij dat de prijzen voorlopig kunnen blijven stijgen.

Doorstromer verovert duurdere segment

Volgens Philip Bokeloh, econoom bij ABN Amro, stijgen ook de prijzen van duurdere huizen flink. Die toename wordt veroorzaakt door de groep doorstromers, zegt hij. “Voor hen is een potentiële restschuld geen belemmering meer om te verhuizen, omdat ze hun huidige woning tegen een aantrekkelijke prijs van de hand kunnen doen. Bovendien heeft een groot aantal doorstromers overwaarde en die nemen ze mee naar een volgende, duurdere woning.”

Minder verkopen

Voor het eerst in jaren zijn het aantal woningaankopen in zowel januari als februari afgenomen. Het Economisch Bureau denkt dat deze daling met 6,2% de rest van dit jaar en in 2019 doorzet. Dit jaar verwachten de economen op een afname van 5% uit te komen, gevolgd door een verdere afname van opnieuw 5% komend jaar.

Het bericht Prijsstijging verrast economen ABN Amro verscheen eerst op InFinance.

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.