‘Premies verschillen per huisnummer’

augustus 26 13:41 2015 Print dit artikel

Redactie InFinance | Datum: 26-08-15

De premie voor de inboedel van een woonhuis of autoverzekering blijkt per postcode, huisnummer of zelfs huisnummertoevoeging te kunnen verschillen. De Consumentenbond vindt het beleid van verzekeraars hierin erg ondoorzichtig en pleit ervoor dat verzekeraars zich baseren op schadestatistieken die voor iedereen zijn in te zien.

In eerste reactie zegt het Verbond het niet met de visie van de Consumentenbond eens te zijn: “Verzekeraars proberen een premie te berekenen die zo goed mogelijk past bij het risico dat wordt verzekerd. Op dat punt concurreren ze met elkaar en dat zorgt voor een divers en scherp geprijsd aanbod. De consument weet precies wat hij betaalt voor welke verzekering en schadeverzekeringen zijn vrij opzegbaar als hij een beter aanbod ziet.”

Geen inzage
De Consumentenbond zegt bij het Verbond van Verzekeraars geïnformeerd te hebben naar de gemiddelde schadekans en geclaimde schadebedragen in de grote steden en andere regio’s, maar kreeg geen inzage. “Verzekeraars zijn in principe vrij in hun premiebeleid, zolang er maar geen sprake is van discriminatie. Van de 31 onderzochte inboedelverzekeraars hanteren er 17 een postcodebeleid. Of een woonadres in een risicogebied ligt, wisselt per verzekeraar”, aldus de consumentenorganisatie.

De Consumentenbond hield een steekproef in Utrecht. “Daar liepen de verschillen tussen de duurste en goedkoopste woonverzekeraar op dezelfde postcode op tot het viervoudige. ASR spant de kroon bij de verschillen binnen de stad. De laagste allriskjaarpremie van deze verzekeraar voor een postcode nabij landgoed Amelisweerd (134 euro) verschilt maar liefst 154% met de inboedelpremie voor hetzelfde rijtjeshuis in Overvecht (340 euro). Het is voor consumenten belangrijk inboedelverzekeringen goed te vergelijken en na een verhuizing te kijken of de lopende polis nog voordelig is.”

Volgens de bond gaat Reaal/Vivat bij autoverzekeringen nog een stap verder. Verzekerden met een huisnummertoevoeging betalen daar fors meer premie. Zo betaalt de bewoner van 83A in postcodegebied 2593 jaarlijks 105 euro meer voor dezelfde WA-autoverzekering dan de bewoner van 83.

Verbond van Verzekeraars
Het Verbond reageert: “Bij inboedelverzekeringen en motorrijtuigenverzekeringen wordt altijd met meerdere factoren rekening gehouden zoals de regio/woonplaats, leeftijd, schadefrequentie, gezinssamenstelling, bouwaard en de waarde van de inboedel of autotype. Dat leidt vanzelfsprekend tot uiteenlopende premies zoals de Consumentenbond laat zien. Het is onjuist dat een enkele factor, zoals een huisnummer of postcode, bepalend zou zijn voor de premie. Omdat verzekeraars hierin concurreren kunnen zij hun risicomodellen niet met elkaar delen en ook niet met het Verbond van Verzekeraars. Tot slot wordt de premie ook in belangrijke mate bepaald door de voorwaarden die per verzekeraar en polis kunnen verschillen.”

Tags: home, schade, verzekeringen

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.