Potentiële kansen in de oversluitmarkt

maart 16 11:10 2016 Print dit artikel

De oversluitmarkt zal in 2016 een substantieel aandeel hebben in de totale hypotheekproductie. In het webinar dat onlangs door Hypotrust gegeven werd voor de Hypotheek Business Club, legt Michiel van den Akker, directeur Sales, uit hoe deze markt er straks uitziet, hoe groot de potentie is en waar de kansen voor de hypotheekadviseur liggen.

Volgens Van den Akker is er alle reden toe om positief te zijn over het jaar 2016. “De Nederlandse hypotheekmarkt zit weer in de lift. Het economische herstel zet verder door, de rente is aanhoudend laag – wat ook de aanzet is tot herfinanciering van lopende hypotheken – en we zien uit cijfers van de NVM dat het aantal verkooptransacties en daarmee ook het aantal nieuwe hypotheken, enorm aan het toenemen is. Alle reden dus om positief te zijn in 2016.”

Oversluitmarkt

De komende drie jaar zal de Nederlandse hypotheekmarkt ook bepaald worden door de oversluitmarkt. Volgens een definitie van de AFM is een oversluiter iemand die zonder te verhuizen zijn huidige hypotheek aflost met een nieuwe hypotheek. Van de totale uitstaande hypotheekschuld, die circa 650 miljard euro groot is, zal volgens Van den Akker zo’n 250 miljard op korte termijn toe zijn aan een renteherziening.

Van den Akker schetst tijdens het webinar aan de hand van cijfers, scenario’s en ratio’s de kansen die de komende drie jaar voor de hypotheekadviseurs voor het oprapen liggen. Een potentiële doelgroep hierbij is de huizenbezitter van wie de rentevast periode binnen twee jaar afloopt en de mensen met een hypotheek die nu nog meer dan 4,5% rente betalen. Hij benadrukt daarbij dat oversluiten niet voor elke klant het beste advies is. Dat zal de adviseur samen met de klant moeten bepalen op basis van zijn persoonlijke situatie

70 miljard marktvolume

Hypotrust verwacht voor dit jaar een groei van 10 tot 15% in volume, waarmee het totale marktvolume zal uitkomen op circa 70 miljard. Onderverdeeld in risicoklassen neemt NHG hiervan met 40% het grootste deel voor haar rekening. Dat is overigens fors lager dan het percentage NHG gedurende de crisisjaren. Ook in 2016 zal de rentevast periode van tien jaar met 45% het meest favoriet zijn. Met 40% is de 20-jaars volgens Van den Akker een goede tweede. Met de huidige omvang van 36% zal de 20-jaars dit jaar dus een groeispurt maken.

Belangrijke marktontwikkelingen

Die groeispurt heeft te maken met ontwikkelingen in de markt. Van den Akker licht de drie belangrijkste toe: “De eerste is de economie en dan met name de lage rentes. Wij verwachten dat ook in 2016 de rente op een laag niveau zal blijven, mede dankzij de steunmaatregelen van de centrale banken. Dit heeft tot gevolg dat de hypotheekmarkt interessant blijft voor institutionele beleggers. De fiscale hervormingen en de betalingsmoraal spelen hierin ook een belangrijke rol. Nergens in de wereld is een betere verhouding tussen risico en rendement te vinden dan hier op de Nederlandse hypotheekmarkt. Het is daarom logisch te verwachten dat het aantal investeerders ook dit jaar verder toeneemt. Dat zal de onderlinge concurrentie verder opdrijven en dat zal haar weerslag hebben op de rente. Tot slot vormt de eerdergenoemde oversluitmarkt een belangrijke marktontwikkeling. Die oversluitmarkt wordt gevormd door de jaren rond 2006 waarin de 10 jaar rentevast periode veruit het meest favoriet was.”

Het volledige HBC-webinar ‘Kansen op de oversluitmarkt’, waarin alle cijfers, scenario’s en ratio’s voorbijkomen, is te bekijken op www.hypotheekbusinessclub.nl

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.