Politieke partijen vergeten de starter

maart 10 14:23 2017 Print dit artikel

De positie van de starter op de hypotheekmarkt is met eenvoudige maatregelen te verbeteren, maar deze komen niet of nauwelijks aan bod in de verkiezingsprogramma’s van de politieke partijen. Dit concludeert het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) in de studie ‘Woningmarktbeleid in de komende regeerperiode’.

De financierbaarheid van een koopwoning staat volgens de studie van alle kanten onder druk. “Met name de starters betalen de prijs van strenge inkomensnormen die geen rekening houden met normale loopbaanperspectieven en met de eis om steeds meer eigen geld te moeten investeren in de woning.”

leeftijdsgebonden toeslag

Om de knellende inkomensnormen voor starters te omzeilen zou een leeftijdsgebonden toeslag voor jonge huishoudens ingevoerd kunnen worden. “Uit onderzoek blijkt dat met een toeslag van 15 tot 20% voor huishoudens tot 40 jaar het probleem in belangrijke mate wordt opgelost. De vrees dat dit alleen tot prijsstijging zou leiden is ongegrond en de starters die zo wat meer kunnen lenen voldoen binnen enkele jaren na het afsluiten van de hypotheek alweer aan de huidige strenge normen door normale inkomensgroei”, aldus het EIB.

Waarom volledig aflossen?

Een versoepeling van de verplichting om de volledige hypotheek binnen dertig jaar af te lossen zou de starter kunnen helpen. Als bijvoorbeeld 50% van de hypotheek binnen 30 jaar wordt afgelost, dan levert dit de gemiddelde starter volgens de EIB-studie ongeveer 20% meer leencapaciteit op bij de huidige systematiek van de woonlastennormen.

Kabinetsplannen

De plannen die politieke partijen voor de komende kabinetsperiode hebben, bieden de starter maar weinig oplossingen, stelt het EIB. “Alleen in het partijprogramma van het CDA wordt bijvoorbeeld aangegeven middelen vrij te maken vanuit het Rijk om bestaande startersleningen uit te kunnen breiden. Een snel uitvoerbare actie is het verlagen van de overdrachtsbelasting. Dit beleidsvoornemen komt alleen terug in het programma van D66. De gemiddelde koopstarter bespaart hiermee ongeveer 4.000 euro aan kosten. Ten slotte wordt in het programma van het CDA het voornemen uitgesproken om bouwsparen in te voeren en dit fiscaal te ondersteunen. Dit zou starters kunnen helpen om sneller en/of meer te sparen voor de aankoop van een eigen huis.”

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.