Pensioenuitkering BPR daalt sterk

juni 10 12:53 2015 Print dit artikel

Redactie InFinance | Datum: 10-06-15

De pensioenuitkering van de gemiddelde beschikbare premieregeling (BPR) is in het eerste kwartaal van 2015 met 8% gedaald. Dat blijkt uit de Pensioenvergelijker van Aon Hewitt.

Met de Pensioenvergelijker peilt Aon Hewitt ieder kwartaal de potentie van beschikbare premieregelingen, ook wel Defined Contribution- of DC-regeling genoemd. De index geeft aan hoe het te bereiken pensioen van een 40-jarige zich ontwikkelt onder invloed van onder andere wet- en regelgeving, beurskoersen, inflatie en marktrente. Aon berekent dit op basis van meer dan 1.000 scenario’s.

Marsha van Beusekom, Investment Consultant bij Aon Hewitt: “Een 40-jarige werknemer met een modaal inkomen kan een pensioen tegemoet zien van 532 euro per maand, 47 euro minder dan vorig kwartaal. Op de peildatum van 1 januari 2014 was de verwachte uitkering nog 800 euro. De daling in het eerste kwartaal van 2015 is met name het gevolg van een lagere marktrente.”

Fors lagere index
De index staat per eind maart 2015 op 66, 34 punten lager dan op de peildatum van 1 januari 2014. De Pensioenvergelijker laat daarnaast zien dat de uitkering voor een 25-jarige met 4% daalde ten opzichte van het vorige kwartaal. Van Beusekom: “Voor een 55-jarige daalde de index het hardst: 9%. De daling van de index is grotendeels het gevolg van een daling van de marktrente in het eerste kwartaal van 2015. Deze rentedaling werd mede veroorzaakt doordat de Europese Centrale Bank staatsobligaties opkocht. Bij een lagere marktrente is het duurder om een pensioen aan te kopen. De 30-jaarsrente stond eind maart 2015 op 0,8%.”

Rentedaling
Het effect van de rentedaling op het aan te kopen pensioen is bij oudere werknemers het grootst. Van Beusekom: “Dat komt doordat jongere deelnemers minder in vastrentende waarden beleggen en meer in beleggingen met een hoger risico. De risicovollere beleggingen, zoals aandelen, hebben in het eerste kwartaal een zeer goed rendement behaald. Hierdoor is daling van de pensioenuitkering bij oudere deelnemers hoger dan jongere deelnemers.”

Tags: home, pensioenen

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.