OvFD stelt subsidie EI-bepaling voor

september 05 14:14 2018 Print dit artikel

Het consultatiedocument dat betrekking heeft op de Wijzigingsregeling Hypothecair Krediet 2019 geeft volgens OvFD geen echte voorzet om duurzaamheidsfinancieringen voor huiseigenaren toegankelijker te maken.

OvFD-directeur Colinda Rosenbrand zegt in een reactie op het consultatiedocument te begrijpen dat het lastig is omdat het Klimaatakkoord nog parlementair behandeld moet worden, maar de regeling zou wat haar betreft al veel meer moeten en kunnen anticiperen op het bereiken van goede financieringsmogelijkheden voor huiseigenaren om (nu al) aan de beoogde verduurzaming te gaan werken.

In haar reactie geeft Rosenbrand verder aan de mogelijkheden om duurzaamheidsfinancieringen te financieren op grond van artikel 4, vrij beperkt en zeker niet laagdrempelig te vinden. “Het basisbedrag is 9.000 euro, maar verder gaat de regeling hypothecair krediet alleen uit van Nul-op-de-meter (NOM) woningen en woningen met een energie-index (EI) of een energieprestatie-coëfficiënt (EPC) gelijk aan of lager dan nul.”

Extra onderzoek nodig

Omdat hierdoor ‘heel veel’ woningen buiten de boot dreigen te vallen met een EI hoger dan 0, stelt OvFD voor te onderzoeken of het toch niet mogelijk is om meer te differentiëren voor mensen die voor hun (wellicht zeer onzuinige) woningen flinke duurzaamheidsinvesteringen willen doen om van een hoog naar een lagere EI te komen, zonder dat dit onmiddellijk gelijk aan of lager is dan nul. “Indien een woning uiteindelijk door de investeringen een (flink) lagere EI krijgt, zal de energierekening ook flink dalen. Zeker als straks ook nog eens de belastingen op gas omhooggaan.”

Subsidieer bepaling energie-index

Omdat een precieze bepaling met een EI fors aan de prijs is voor de eigenaar, zou overwogen kunnen worden hiervoor een subsidie vanuit de overheid te verstrekken, schrijft OvFD in haar reactie. “Een goedkoper alternatief is wellicht om in plaats van de EI uit te gaan van het energielabel.” Om af te sluiten met: “Gezien het belang van duurzaamheidsinvesteringen in het licht van het Klimaatakkoord en het belang van toegankelijke mogelijkheden voor huiseigenaren om dat te financieren binnen de hypotheek, zouden wij willen voorstellen dit onderwerp op de agenda te zetten van het Platform Hypotheken.”

Het bericht OvFD stelt subsidie EI-bepaling voor verscheen eerst op InFinance.

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.