OvFD kaart knelpunten hypotheekverstrekking aan

juni 29 16:01 2016 Print dit artikel

In een brief aan de Commissie Wonen en Rijksdienst uit de OvFD haar zorgen over een viertal ontwikkelingen, waardoor bepaalde groepen niet of minder profiteren van het herstel op de woningmarkt. De Commissie neemt deze punten mee in Algemeen Overleg Hypotheekverstrekking.

Dat overleg vindt morgen plaats. Het eerste zorgpunt dat de Organisatie van Financiële Dienstverleners (OvFD) aankaart zijn de starters waarvoor het volgens de belangenbehartiger steeds moeilijker wordt om een huis te kopen, zeker als er ook nog sprake is van een studieschuld.

“Vanwege de lagere LTV moet teveel eigen geld worden ingebracht, terwijl starters niet of nauwelijks de kans hebben gekregen om voor dit doel te sparen. Voor een huis van 200.000 euro moet vanaf 2018 ongeveer 12.000 euro aan spaargeld beschikbaar zijn (in 2016 € 8.000). Voor net afgestudeerden met een studieschuld is het helemaal onmogelijk om een huis te kopen. Het is jammer dat daarbij voor wat betreft de inkomensnormen uitsluitend wordt gekeken naar het huidige salaris en niet naar de toekomstverwachtingen. Via maatwerk zou dit mogelijk moeten zijn, maar dat is in de praktijk bijna onmogelijk”, schrijft de OvFD aan de Commissie.

Huurders die niet kunnen kopen

Een ander punt van zorg dat de OvFD onder de aandacht brengt zijn huurders die te maken krijgen met forse huurverhogingen, maar ondanks dat daarmee hun woonlasten afnemen geen koophuis kunnen kopen. “Ze zijn op zoek naar stabielere en beter betaalbare woonlasten, maar kunnen geen hypotheek tegen (veel) lagere maandlasten krijgen. Als adviseurs hebben wij daar dagelijks mee te maken.”

Tienduizenden hypotheekgevangenen

Die adviseurs worden volgens de OvFD ook geconfronteerd met hypotheekgevangenen. Het gaat daarbij om mensen die hun lopende hypotheek tegen een lagere rente willen oversluiten, maar dat niet kunnen omdat ze aan de strengere inkomensnormen (LTI) moeten voldoen. “Hieronder bevinden zich ook klanten van niet meer actieve geldverstrekkers, die daardoor aan het einde van de rentevastperiode veel hogere verlengingsrentes moeten accepteren. De minister geeft aan dat hij het beeld niet herkent en volgens hem zou oversluiten gewoon mogelijk moeten zijn tegen de oude leennormen. Maar die wettelijke explainmogelijkheden worden in de praktijk door aanbieders niet of nauwelijks toegepast.”

Wettelijke uitzonderingen met vreemde uitwerking

Er ontstaan tevens vreemde situaties door wettelijke uitzonderingen, schrijft de OvFD. “Dan mag je bijvoorbeeld de huidige, hogere hypotheek wel oversluiten zonder te verhuizen, maar bij verhuizing naar een goedkopere woning kun je geen lagere hypotheek afsluiten. Deze mensen besluiten dus om niet te verhuizen of de bestaande hoge hypotheek met hoge rente maar mee te nemen naar de nieuwe woning. Ze blijven daardoor soms meer dan het dubbele betalen omdat ze geen hypotheek kunnen krijgen voor een goedkopere woning. Onbegrijpelijk en niet uitlegbaar.”

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.