Oververhitting door sterk vertrouwen woningmarkt

december 21 12:56 2015 Print dit artikel

Redactie InFinance | Datum: 21-12-15

Vereniging Eigen Huis waarschuwt dat de woningmarkt in delen van de Randstad oververhit raakt, waardoor huizen soms ruim boven de vraagprijs worden verkocht. “Dit is de keerzijde van het sterk toegenomen consumentenvertrouwen in de huizenmarkt”, aldus VEH.

Dit blijkt volgens de vereniging uit de stand van de Eigen Huis Marktindicator. Deze stemmingsgraadmeter komt uit op een recordaantal van 111 punten. Dit is de hoogst gemeten waarde sinds de invoering ervan in 2004. Sinds het dieptepunt van de crisis eind 2012, is het gemeten consumentenvertrouwen in de woningmarkt meer dan verdubbeld.

Dit sterke vertrouwen kan vooral in delen van Amsterdam en Utrecht leiden tot overspannen taferelen op de woningmarkt. Populaire huizen worden ondanks de strenge financieringsnormen vaak fors boven de toch al stijgende vraagprijzen verkocht. Biedingen met een financieringsvoorbehoud zijn meestal bij voorbaat kansloos.

Steeds meer kopers buitenspel
“De vraag naar koopwoningen overtreft lokaal ruimschoots het aanbod”, zegt woningmarktexpert Bob Maas (VEH). “Dat is goed voor de economie en werkgelegenheid, maar zorgt er ook voor dat steeds meer kopers buitenspel komen te staan. Ze kunnen een woning dan eenvoudigweg niet meer betalen.”

Wie in populaire delen van het land een woning zoekt, moet volgens Maas het hoofd vooral koel houden. “Laat je tijdens het bieden niet meeslepen. Zorg dat de financiën op orde zijn zodat je weet wat je kunt en wilt betalen. Overbieden kan leiden tot hoge maandlasten. Een nieuwe woning moet geen financiële gevangenis worden.”

De overspannen woningmarktsituatie in delen van de Randstad zorgt ervoor dat meer kopers zich richten op de randgemeenten rond de grote steden. Door dit zogeheten overloopeffect, breidt het herstel zich naar verwachting verder uit naar andere delen van het land. Alleen de krimpgebieden langs de landsgrenzen merken hiervan nog relatief weinig.

Tags: home, hypotheken

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.