‘Opwaartse druk op hypotheekrente’

november 14 13:09 2016 Print dit artikel

Ook in oktober bleek de hypotheekrente beweeglijk, concludeert MoneyView in zijn Hypotheekrente Barometer over oktober 2016. Van de grootbanken heeft alleen ING de tarieven verhoogd in oktober. Rabobank volgde in de eerste week van november. Volgens de onderzoekers hoeft dit geen voorbode te zijn van een structurele verhoging van hypotheekrentes.

Net als in de voorgaande maanden betroffen veruit de meeste hypotheekrentewijzigingen een verlaging. Maar er waren ook enkele verhogingen: Centraal Beheer Achmea (Thuishypotheek), Hypotrust (Comfort Profijt Hypotheek en Woonbewust Hypotheek) en Woonfonds verhoogden de tarieven voor enkele rentevaste periodes.

Rabobank

Van de grootbanken heeft alleen ING de tarieven verhoogd in oktober. Rabobank volgde in de eerste week van november. MoneyView: “Deze stijging heeft zich niet in de tweede week van november voortgezet; de Rabobank hield de tarieven gelijk. De andere grootbanken, ABN Amro, ING en SNS verhoogden geen van drieën hun tarieven in de eerste twee weken van november.”

De verhoging van de Rabo-tarieven in de eerste week van november hoeft dan volgens de onderzoekers ook nog niet direct een voorbode te zijn voor een structurele verhoging van de hypotheektarieven. “Aan de andere kant loopt een aantal indices op die voor veel geldverstrekkers een ijkpunt zijn voor hun tarifering (zoals de vergoeding op 10-jaars staatsobligaties en swap rates). Daarmee lijkt er een opwaartse druk te worden uitgeoefend op de hypotheekrentes.”

Laagste rente

In de laatste week van oktober bedroeg de laagste rente voor een 10-jaars annuïteitenhypotheek met NHG, net als in september, 1,54%. Dit tarief was van toepassing bij BLG en ING. Lloyds Bank en SNS zaten daar met 1,55% net boven. Na een verlaging van de Hypotrust Goede Start Hypotheek bleef het hoogste 10-jaars annuïtaire NHG-tarief in oktober exclusief voorbehouden aan Tellius met 2,25%. Het gemiddelde 10-jaars NHG-annuïteitentarief bedroeg in de laatste week van oktober 1,76%.

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.