Opnieuw meer hypotheken gesloten dan afgelost

december 24 10:30 2015 Print dit artikel

Redactie InFinance | Datum: 24-12-15

In het derde kwartaal van 2015 werd er voor 2,8 miljard euro meer aan woninghypotheken afgesloten dan er werd afgelost. Het is het tweede kwartaal op rij waarin de afsluitingen van nieuwe hypotheken de aflossingen overtroffen, maakt het CBS bekend.

Daarvoor was er lange tijd sprake van netto-aflossingen. Dat dit niet langer het geval is, houdt volgens de onderzoekers waarschijnlijk zowel verband met de per 1 januari 2015 beëindigde verruimde schenkingsvrijstelling als met de aantrekkende woningmarkt. “De verruimde schenkingsregeling vormde enerzijds een stimulans voor aflossingen en drukte anderzijds de hoogte van nieuw afgesloten hypotheken.”

De woningmarkt trek al enige tijd aan. CBS: “Zo zijn in het derde kwartaal bijna 30% meer bestaande koopwoningen verkocht dan een jaar eerder en zijn de verkoopprijzen van bestaande koopwoningen over dezelfde periode met 2,9% gestegen.”

Banken vergroten marktaandeel
Het marktaandeel van banken op de hypotheekmarkt is ten opzichte van het derde kwartaal van 2010 met 9 procentpunt gestegen. Aan het eind van het derde kwartaal van 2015 bedroeg het marktaandeel van banken 61%. CBS: “De financiële intermediairs hebben een marktaandeel van 28%. Deze beheren vooral pakketten van hypotheken, via zogeheten securitisaties. Sinds het uitbreken van de kredietcrisis zijn deze securitisaties minder in trek geraakt. Het aandeel van de financiële intermediairs op de hypotheekmarkt is hierdoor met ongeveer een derde afgenomen ten opzichte van het derde kwartaal van 2010.”

Verzekeraars hebben hun aandeel sinds het derde kwartaal van 2010 bijna verdubbeld tot 7%. Beleggingsinstellingen hebben slechts een aandeel van 2%, maar dit is volgens het CBS wel een duidelijke stijging ten opzichte van het derde kwartaal van 2010. “Hun hypotheekportefeuille bedraagt nu 10 miljard euro, tegenover nog geen 2 miljard euro in het derde kwartaal van 2010. Pensioenfondsen bleven de laatste jaren steken op een aandeel van 2%.”

Tags: home, hypotheken

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.