Onverwachte oorzaken voor achterstand starters

april 19 15:53 2018 Print dit artikel

Starters op de woningmarkt staan op een achterstand. Hypotheekadviseurs van De Hypotheekshop hebben een aantal (ook minder bekende) oorzaken daarvan op een rij gezet.

De cijfers schetsen een somber beeld van de huidige en toekomstige situatie op de koopwoningmarkt en dat geldt in het bijzonder voor de starters. Cijfers van de hypotheekaanvragen over het eerste kwartaal van dit jaar bevestigen dit beeld: het aantal aanvragers in de leeftijd tot 30 jaar is in een jaar tijd met 7% afgenomen, terwijl het totaal aantal aanvragen met 10% is toegenomen. Tegelijk zien we een verschuiving van startersaanvragen naar de randen van ons land.

Onderzoek van De Hypotheekshop onder hypotheekadviseurs maakt inzichtelijk welke oorzaken starters het meest parten spelen. De onderzoeksresultaten geven een overzicht van bekende en minder bekende redenen (op een schaal van 0 tot 100) die ten grondslag liggen aan de lastige positie van starters op de woningmarkt met een onverwachte top drie.

Bekend en minder bekend

Bekende redenen als een teruglopend woningaanbod, het met eigen geld betalen van de bijkomende kosten en de toenemende concurrentie van beleggers, expats en doorstromers staan hoog op de lijst van genoemde oorzaken. Minder bekend zijn de beperktere mogelijkheden voor alleenstaanden en de onmogelijkheid om vanuit hogere huurlasten over te stappen naar een koopwoning met lagere hypotheeklasten die adviseurs als belangrijkste oorzaken noemden, na het teruglopende woningaanbod.

Ook de leencapaciteit op inkomen wordt veelvuldig genoemd: deze is de afgelopen jaren voor de lagere en middeninkomens achtergebleven. Verder valt door de wijze waarop het toetsinkomen wordt vastgesteld, het gemiddelde inkomen over de laatste drie kalenderjaren, voor mensen met tijdelijke contracten zonder intentie tot vast dienstverband of uitzendkrachten, regelmatig lager uit dan het huidige werkelijke inkomen.

Eenvoudige oplossingen

Naast veelgenoemde maatregelen als startersleningen of een hogere overdrachtsbelasting voor beleggers, zijn er volgens De Hypotheekshop ook eenvoudigere oplossingen. “Dat zijn deels zelfs oplossingen die al beschikbaar zijn, zoals de arbeidsmarktscan voor flexwerkers of de huur-naar-koop norm van het Nibud. Het wordt hoog tijd dat geldverstrekkers deze oplossingen opnemen in hun acceptatiebeleid. Verder is het goed dat de politiek momenteel onderzoekt of bijstelling nodig is van de huidige toetslast bij studieschulden, maar is het spijtig dat onlangs de motie is verworpen waarin werd opgeroepen om de volledige aflosverplichting voor starters te versoepelen.”

“Op dit ogenblik steken overheid, NHG en geldverstrekkers terecht veel energie in beleid voor het verduurzamen van woningen. Starters verdienen eenzelfde aanpak.”

Het bericht Onverwachte oorzaken voor achterstand starters verscheen eerst op InFinance.

Lees hier het hele artikel

  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.