Omgekeerde bewijslast bij execution only

oktober 05 15:12 2017 Print dit artikel

Een consument die op basis van execution only een hypothecair krediet heeft aangeschaft en daardoor schade leidt als gevolg van een voor hem onjuiste keuze, moet via een omgekeerde bewijslast schadeloos gesteld worden door de kredietverstrekker.

Dit bepleitte Joost Melis, voorzitter van de Stichting Certificering Erkend Hypothecair Planners, tijdens de tweedaagse conferentie Mortgage Masters in Amsterdam. De huidige toepassing van de verplichte kennis- en ervaringstoets biedt volgens Melis vergaand onvoldoende waarborgen om te voorkomen dat consumenten voor wie advies cruciaal is, toch op basis van execution only een hypothecair krediet aanschaffen. Met de digitale ontwikkelingen is het volgens hem te verwachten dat de groei van execution only op het gebied van hypotheken op termijn zal versnellen.

Omkering van de bewijslast

Melis over de omgekeerde bewijslast: “Ik ben van oordeel dat het in die situatie niet juist is dat de ondeskundige consument moet bewijzen dat bijvoorbeeld de kennis- en ervaringstoets van een grote geldverstrekker kwalitatief onvoldoende was. Ik vind dat bij execution only er een omkering van de bewijslast moet plaatsvinden waarbij het de aanbieder is die dan maar moet bewijzen dat de hypotheek die verkocht is via execution only op het moment van aanschaf een voor de klant passend product was.”

Lagere LTV, meer consumptief krediet

Tijdens zijn voordracht ging Melis ook in op het risico van overkreditering. Een lagere loan-to-value mist volgens Melis zijn uitwerking omdat dit alleen maar zal leiden tot meer consumptief krediet of meer leningen in de familiesfeer. “Dit is structureel gezien dus geen goede oplossing. Het beste middel tegen het risico van overkreditering is een goed advies. Wanneer we met elkaar vinden dat de eisen van advies op dit moment te laag, zijn dan moeten we die eisen verhogen. Zijn de eisen echter voldoende, dan moet ze ook gehandhaafd worden”, aldus Melis.

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.