NVM: ‘Recordaantal geregistreerde woningtransacties’

januari 14 11:11 2016 Print dit artikel

Redactie InFinance | Datum: 14-01-16

In het vierde kwartaal van 2015 heeft een recordaantal geregistreerde woningtransacties plaatsgevonden. De NVM registreerde 40.158 verkopen van bestaande koopwoningen, 15% meer dan het jaar ervoor. Op de totale bestaande koopwoningmarkt gaat het naar schatting om totaal 52.000 transacties.

De laatste vier kwartalen registreerde de NVM in totaal meer dan 142.000 transacties van bestaande koopwoningen bij haar makelaarsondernemingen. Dat komt neer op ruim 185.000 transacties voor de gehele markt.

Prijsstijgingen
De transactieprijs van woningen is in het vierde kwartaal verder gestegen. NVM-voorzitter Ger Hukker: “Vergeleken met een kwartaal eerder bedraagt de stijging 1,8%, de prijsontwikkeling in vergelijking met een jaar eerder is +5,0%. “De prijs van de gemiddelde verkochte woning ligt nog bijna 10% onder het niveau bij de start van de crisis, maar inmiddels wel 10% hoger dan op het dieptepunt.”

De dalende tendens bij het aanbod van koopwoningen houdt volgens de NVM aan. Er staan halverwege het vierde kwartaal 2015 ruim 128.000 woningen in aanbod bij NVM-makelaars (totale markt: 168.000). Hukker: “Er is sprake van een doorgaande daling. In vergelijking met een jaar geleden staat er bijna 14% minder in aanbod. Aan de daling van de vraagprijs is het afgelopen kwartaal voor het eerst sinds het begin van de crisis een einde gekomen. De vraagprijs in vergelijking met een jaar eerder steeg met 0,5%. Vanaf de vraagprijspiek in 2008 is de vraagprijs met ruim 12% gedaald.”

Restschulden
De problematiek rond restschulden blijft evenwel hardnekkig. Hukker: “Om dat probleem, waar ruim een kwart van de woningbezitters mee kampt, op te lossen, is een lange adem nodig. Daar zijn we zeker nog een paar jaar zoet mee.”

Volgens Hukker houdt de koopwoningmarkt de wind goed in de rug. “Dat heeft meerdere oorzaken. De hypotheekrente is ontzettend laag, zodat de nettolasten bij een koopwoning in vergelijking tot een aantal jaren terug sterk zijn gedaald, terwijl die lasten bij een huurwoning juist sterk zijn gestegen. Verder zien we dat het consumentenvertrouwen enorm is toegenomen. Dankzij de lage rente en het enorme consumenten vertrouwen houdt de woningmarkt de wind in de rug. “De effecten van een verdere verlaging van de NHG-grens, het feit dat je meer eigen geld mee moet nemen om een huis te kopen en dat je ook minder mag lenen, lijken de markt niet te beïnvloeden en beperken wellicht de effecten van de oververhitting in de markt die je hier en daar ziet.”

Tags: home, hypotheken

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.