NVM-pilot met Taxatie Data Netwerk

juli 25 15:08 2018 Print dit artikel

Met als doel de snelheid van taxaties te verbeteren starten de NVM en haar deelneming fluX vanaf september een pilot met het Taxatie Data Netwerk (TDN). Hierdoor kan een taxateur straks zelf zijn taxatie-uitwerksoftware kiezen. Daarna heeft hij de keuze uit vier verschillende validatie-instituten om het rapport te valideren.

Bij taxaties van woningen en appartementen is volgens de NVM op dit moment te weinig transparantie. “Een opdrachtgever of geldverstrekker zoekt vaak via een validatie-instituut een taxateur uit. Dan is de taxateur meestal verplicht te werken met de taxatie-uitwerksoftware van dat betreffende validatie-instituut, via welke de aanvraag binnenkomt. Ook kan een taxateur rechtstreeks een opdracht binnen krijgen, maar ook dan wordt in eerste instantie de keuze voor het validatie-instituut gemaakt en daarmee aan de gekoppelde software. Het probleem is nu dat wanneer een taxateur kiest voor een validatie-instituut dat veel taxaties moet verwerken en daardoor eventueel een achterstand in de verwerking heeft, de taxateur en opdrachtgever langer moeten wachten tot de taxatie-uitwerking wordt goedgekeurd”, zegt Marcel de Boer, algemeen bestuurslid NVM. “Dat is ook niet in het belang van de klant, want die heeft vaak snel zijn taxatierapport nodig, zeker in de huidige krappe markt.”

Hogere kwaliteit

TDN is een verbindend netwerk dat taxateurs in staat stelt om sneller, flexibeler en transparanter taxaties van woningen uit te werken en gevalideerd te krijgen. De NVM start na de zomervakantie met een selecte groep taxateurs een pilot met het TDN. Doel hiervan is zowel klanten als taxateurs meer keuzevrijheid bieden. “In een volgende stap krijgen hypotheekadviseurs direct in beeld welke taxateurs wellicht gespecialiseerd zijn in specifieke woningen. Zo krijgen taxateurs de gelegenheid zich goed te presenteren en de klant of hypotheekadviseur kan een gefundeerde keuze maken. Dat komt de kwaliteit van de taxaties ten goede”, aldus De Boer.

Het bericht NVM-pilot met Taxatie Data Netwerk verscheen eerst op InFinance.

Lees hier het hele artikel

  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.