NVM: groeiende tweedeling woningmarkt

oktober 07 15:51 2016 Print dit artikel

De tweedeling op de woningmarkt groeit steeds meer. Voor starters wordt de woningmarkt moeilijker toegankelijk, concludeert de NVM bij de presentatie van de woningmarktcijfers over het derde kwartaal van 2016.

Ruim 41.000 bestaande koopwoningen wisselden in het afgelopen kwartaal van eigenaar, zo blijkt uit de cijfers. Dat is 15% meer dan een jaar geleden. De gemiddelde woningprijs is toegenomen met 1,3% vergeleken met het vorige kwartaal, en met 7,4% vergeleken met een jaar geleden.

“De prijsontwikkeling in de regio Amsterdam begint met een plus van 22% op jaarbasis problematische vormen aan te nemen”, zegt NVM-voorzitter Ger Jaarsma. “Er is sprake van een duidelijke tweedeling op de Nederlandse koopwoningmarkt. Dat uit zich in de regionale dynamiek. De ontwikkelingen in regio’s met veel krapte, zoals Amsterdam en een aantal centra van studentensteden zijn zorgelijk.”

Kortere looptijd, minder aanbod

De looptijd van verkochte woningen bedraagt nu 80 dagen. Dat is 17 dagen minder dan een jaar geleden. Het aanbod van te koop staande woningen neemt af. Halverwege het derde kwartaal stonden bij NVM-makelaars ruim 101.000 woningen in aanbod, 24% minder dan een jaar geleden.

“De verkopers spinnen garen bij het krimpende aanbod en kopers hebben steeds minder keuze”, zegt Jaarsma. Terwijl verkopers relatief gemakkelijk van hun woning afkomen, wordt de woningmarkt volgens de NVM voor steeds meer kopers moeilijk toegankelijk, vooral in de oververhitte regio’s.

Lees hier het hele artikel

  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.