NVM: Beste derde kwartaal sinds 2007

oktober 08 11:24 2015 Print dit artikel

Redactie InFinance | Datum: 08-10-15

Na een uitstekend eerste halfjaar heeft het derde kwartaal 2015 opnieuw veel transacties opgeleverd. De NVM registreerde 36.277 verkopen van bestaande koopwoningen, 27% meer dan een jaar geleden. Op de totale bestaande koopwoningmarkt gaat het naar schatting om totaal 47.500 transacties.

“Dat is opmerkelijk, omdat in de zomermaanden altijd minder verhuisbewegingen plaatsvinden dan in het lenteseizoen en ook doordat we iets minder transacties verwachtten in verband met de strengere maatregelen per 1 juli, zoals de Nibud-normen en de NHG”, zegt NVM-voorzitter Ger Hukker. “Het is het beste derde kwartaal sinds 2007, voor de crisis dus.”

De laatste vier kwartalen registreerde de NVM in totaal bijna 137.500 transacties van bestaande koopwoningen bij haar makelaars (voor de gehele markt: 180.000). Hukker: “De huizenprijs is in het derde kwartaal 2015 met -0,3% licht gedaald in vergelijking met een kwartaal eerder. De prijsontwikkeling vergeleken met een jaar eerder is +4,2%. De prijs van de gemiddeld verkochte woning ligt nog bijna 12% onder het niveau bij de start van de crisis, maar wel 8% hoger dan op het dieptepunt. De looptijd van verkochte woningen bedraagt nu 98 dagen en is daarmee hard gedaald.”

De dalende tendens bij het aanbod houdt aan. Er staan halverwege het derde kwartaal 2015 ruim 133.000 woningen in aanbod bij NVM-makelaars. Hukker: “Er is sprake van een stevige daling van 12,6% in vergelijking met een jaar geleden. In het derde kwartaal is de vraagprijs in vergelijking met een jaar eerder nog miniem met 0,1% gedaald.”

Tags: home, hypotheken

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.