NVHP: ‘Hou onderscheid advies en bemiddeling’

augustus 24 15:33 2016 Print dit artikel

Het onderscheid tussen advies en bemiddeling wordt voor consumenten steeds minder duidelijk. Dat is een slechte zaak, vindt de Nederlandse Vereniging van Hypothecair Planners (NVHP).

De NVHP schrijft dat in een reactie op een discussiedocument dat DNB en AFM in juni publiceerden onder de titel ‘Meer ruimte voor innovatie in de financiële sector’. De vereniging merkt op dat de opkomst van nieuwe technologische toepassingen leidt tot een minder scherp onderscheid tussen advies, advies op maat en execution only.  Het vervagende onderscheid tussen advies en bemiddeling vindt de vereniging nog ernstiger. De NVHP pleit ervoor om er voortaan extra op te letten of de consument wel genoeg wordt geattendeerd ‘op de vraag of het bedieningsconcept wel of geen (onafhankelijk) advies inhoudt’.

De beroepsvereniging bekijkt de technologische ontwikkelingen positief, maar vindt wel dat daarbij de kwaliteit van het advies aan de klant op peil moet blijven. De innovaties moeten worden getoetst aan de vraag of de consument een passende hypotheek krijgt. De NVHP vindt ook dat er extra aandacht moet zijn voor – en verscherpte handhaving van – de doelstellingen van de kennis- en ervaringstoets.

Proeftuin

De vereniging gaat ook in op het idee van een ‘regulatory sandbox’, een soort proeftuin die neerkomt op een gecontroleerde omgeving voor het testen van innovatieve financiële producten en bedrijfsmodellen. Zo’n regulatory sandbox moet voorkomen dat innovatie wordt geremd.

Volgens de NVHP kan dit wel leiden tot meten met twee maten: de ene partij mag experimenteren met een bepaalde innovatie, de andere (nog) niet. “De NVHP is van oordeel, dat het experimenteren met regulatory sandbox uitsluitend toegepast moet worden indien richting de markt volstrekt transparant wordt gemaakt welke partijen deze toestemming hebben verkregen en welke condities daarbij gelden.”

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.