NVHP: ‘Fictieve verkoop woning is risicovol’

juni 27 14:46 2016 Print dit artikel

De Nederlandse Vereniging van Hypothecair Planners (NVHP) waarschuwt voor de risico’s die verbonden zijn aan het fictief verkopen van de eigen woning. Sommige consumenten hopen daarmee de boeterente die verschuldigd is bij het vervroegd aflossen van een woninghypotheek te ontlopen.

Vorige week werd in de landelijke media aandacht besteed aan de mogelijkheid van fictieve verkoop om boeterente te ontlopen. Vrijwel alle geldverstrekkers kennen in de hypotheekvoorwaarden de bepaling dat er geen boeterente in rekening wordt gebracht, indien de hypotheek wordt afgelost in het kader van verkoop van de woning. In de geopperde constructie wordt de woning fictief verkocht, bijvoorbeeld aan een familielid. Vervolgens wordt deze binnen korte tijd weer terug gekocht. De gedachte is dat in deze constructie de lening zonder boeterente kan worden afgelost en een nieuwe hypotheek tegen lagere rente kan worden afgesloten.

De NVHP vindt deze constructie een risicovolle weg. “Toepassing van deze optie brengt bijvoorbeeld extra kosten met zich mee, zoals overdrachtsbelasting, advieskosten, notariskosten, taxatiekosten en NHG-kosten. Het totaal van deze kosten bedraagt snel circa 10.000 euro.”

Daarnaast kan de constructie leiden tot juridische complicaties. NVHP: “De transactie zoals in de media beschreven betreft een juridisch feitelijke verkoop, waarbij het eigendom dus daadwerkelijk overgaat van de ene partij naar de andere partij. Dit kan leiden tot complicaties, indien tussen het moment van verkoop en terugkoop het pand beschadigd raakt of de waarde van het pand hoger of lager wordt, door welke oorzaak dan ook. Hoe nadrukkelijker koper en verkoper hierover afspraken maken, des te duidelijker zal het worden, dat het feitelijk een schijnconstructie betreft.”

Juridische actie geldverstrekker

Deze schijnconstructie is volgens de NVHP evident in strijd met de doelstelling die geldverstrekker en consument met elkaar hebben afgesproken op het moment dat de rentevaste periode werd gekozen. “Voor zover bekend zijn op dit moment een of meerdere van dit soort zaken onder de rechter. Het moet niet onmogelijk worden geacht, dat bij een dergelijke schijnconstructie de rechter in het voordeel van de geldverstrekker zal beslissen.”

Naast het feit dat de consument in dat geval alsnog de boeterente zal moeten betalen en een hoop overbodige kosten heeft gemaakt, is het nog maar de vraag of de verkoper opnieuw in aanmerking komt voor een lening om zijn pand terug te kopen. “Dit zal moeilijk worden indien de geldverstrekker een incidentmelding doet aan de Stichting Fraudebestrijding Hypotheken. Geldverstrekkers raadplegen dit register vaak, voordat zij een besluit nemen over een aanvraag voor een nieuwe hypotheek.”

Doorstroom belangrijk

“Voor de Nederlandse woningmarkt is het van groot belang, dat consumenten die verhuizen dit kunnen doen zonder een boeterente verschuldigd te worden, omdat zij eerder dan afgesproken hun hypotheek aflossen. Indien een groot aantal consumenten de optie van fictieve verkoop en terugkoop, gaat toepassen, dan zal de huidige regeling die woningeigenaren die echt verhuizen beschermt op termijn niet handhaafbaar blijven”, waarschuw de NVHP tenslotte.

De vereniging adviseert consumenten die nu een hypotheek hebben met een hoge rente en naar alternatieven zoeken om de woonlasten te verlagen, advies in te winnen bij een Erkend Hypothecair Planner.

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.