NVB: ‘Risico-opslagen hypotheekrente transparant’

november 21 14:24 2017 Print dit artikel

Honderdduizenden huizenbezitters betalen volgens tv-programma Radar mogelijk duizenden euro’s te veel hypotheekrente, omdat de meeste banken niet automatisch de risico-opslag verlagen, waardoor consumenten onterecht te veel rente betalen.

Volgens de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) zijn de risico-opslagen echter transparant: “Banken hanteren een risico-opslag die afhankelijk is van de hoogte van de lening ten opzichte van de waarde van de woning (‘loan to value’, LTV). Veranderingen in de woningwaarde of extra aflossing kunnen leiden tot verandering van de risico-opslag.”

Hypotheekvoorwaarden

Banken gaan hier volgens de NVB verschillend mee om en vermelden dit in hun hypotheekvoorwaarden. “Het beleid per bank en de gehanteerde opslagen zijn transparant. Op basis daarvan kunnen consumenten een weloverwogen keuze maken. Sommige banken verlagen de risico-opslag automatisch als de LTV is gedaald, andere niet. Verlaging gebeurt soms tijdens en soms na afloop van de rentevastperiode. Bij het ingaan van een nieuwe rentevastperiode wordt de opslag altijd opnieuw bekeken. Als de LTV daalt doordat de woningwaarde stijgt, is het niet onlogisch dat de klant dit doorgeeft aan de bank, bij voorbeeld op basis van de WOZ-waarde. Deze kwestie doet zich relatief recent voor.”

Wel of niet automatisch

Bij automatische aanpassingen kan men zich volgens de NVB voorstellen dat grote groepen consumenten de afgelopen jaren juist een hogere risico-opslag zouden hebben gekregen door de waardedaling van de woning. “In de afgelopen tien jaar is immers meer sprake geweest van daling dan van stijging van de woningwaarde. Een aantal banken verlaagt de risico-opslag automatisch bij reguliere én extra aflossingen tijdens de rentevastperiode. Andere banken onderzoeken dit nog.”

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.