NVB: ‘Handhaaf NHG-grens op 245.000 euro’

december 10 15:37 2015 Print dit artikel

Redactie InFinance | Datum: 10-12-15

De grens van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) dreigt de komende jaren flink te gaan jojo-en, constateert NVB Vereniging voor ontwikkelaars & bouwondernemers. De vereniging pleit voor handhaving van de huidige grens.

Dat schrijft de brancheorganisatie voor ontwikkelende bouwers in een brief aan minister Blok van Wonen en de leden van de Vaste Kamercommissie Wonen. Het kabinet is een paar jaar geleden begonnen met het stapsgewijs verlagen van de NHG-grens van 350.000 euro in 2012 naar 225.000 euro per 1 juli 2016. Bij dat besluit heeft het kabinet echter ook aangegeven, dat na deze afbouw de NHG het niveau van de gemiddelde woningprijs moet gaan volgen.

In de brief stelt de brancheorganisatie voor ontwikkelende bouwers vast dat de gemiddelde woningprijs volgens CBS/Kadaster nu al 238.000 euro bedraagt. Calcasa noteert over het derde kwartaal 2015 zelfs een gemiddelde woningprijs voor bestaande woningen van 244.000 euro. “Een gemiddelde nieuwbouw koopwoning kost ruim 260.000 euro”, aldus NVB-directeur Nico Rietdijk in de brief.

NVB pleit er daarom voor om de huidige NHG-grens op 245.000 euro nog een jaar langer te handhaven. De woningmarkt heeft volgens NVB behoefte aan rust en duidelijkheid. “Het lijkt ons in dit licht niet raadzaam om de NHG eerst te verlagen, om vervolgens later weer te moeten verhogen.”

Tags: home, hypotheken

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.