Nieuwe problemen door veiliger hypotheek

mei 08 16:25 2017 Print dit artikel

De crisis heeft laten zien dat een veilige hypotheek waardevol is. Het steeds veiliger maken leidt er inmiddels echter toe dat toegang krijgen tot verantwoorde ­ financiering steeds moeilijker wordt voor mensen met een koopwens, waarschuwt Dylan Dresens, directeur Waarborgfonds Eigen Woningen.

Dresens merkt dit vooral op bij starters, senioren en zelfstandigen zonder personeel. “Maar het speelt breder. Vooral een grote groep middeninkomens dreigt tussen de wal en het schip te geraken: het gaat hier om zo’n 700.000-900.000 huishoudens die maar moeilijk toegang krijgen tot verantwoorde ­ financiering van de eigen woning en geen betaalbaar alternatief vinden in de huursector. En als de regelgeving rondom hypotheken nog verder aangescherpt wordt, zullen nóg minder mensen een eigen woning kunnen aanschaffen.”

Reeks verstandige keuzes

Het is dan ook noodzakelijk om nieuwe wegen te verkennen voor wonen en hypotheken. Wat dat betreft heeft Dresens er alle vertrouwen in dat een nieuw kabinet een aantal verstandige keuzes zal maken. “Kijkende naar de programma’s van de partijen die elkaar nu spreken, gaat dat om starters, om ruimte binnen de leennormen, om mogelijkheden voor verduurzaming en om ouderen die in hun huis willen blijven wonen. En dat is nodig, want het aanbod en de kwaliteit van de Nederlandse koopwoningvoorraad hebben aandacht nodig en er is behoefte aan maatwerk in de financiering.”

Brief aan formateur

In een brief aan de formateur stelde Arjen Gielen, algemeen directeur WEW, het nieuwe kabinet voor een aantal knopen door te hakken, waarmee het aanbod van woningen op peil kan worden gebracht (zowel binnen de huursector als ten aanzien van koopwoningen), de energiekwaliteit van de bestaande woningvoorraad sterk wordt verbeterd (zowel vanwege duurzaamheid als de betaalbaarheid) en verantwoorde financiering van de eigen woning wordt versterkt.

Pensioen inzetten

Zo zou de financiering van de eigen woning beter kunnen door minder de nadruk te leggen op het bevorderen van maximaal lenen, en meer in te zetten op lenen in een omvang en vorm die voor de verschillende huishoudens toegang biedt tot een eigen woning. Maar ook de mogelijkheid voor huishoudens om wat later met pensioenopbouw te beginnen, en de daardoor vrijvallende middelen te benutten voor een (versnelde) aflossing van de hypothecaire lening, zou volgens Gielen een belangrijk besluitpunt moeten zijn in de formatie.

Lees de hele brief van Arjan Gielen aan de formateur.

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.