Niet verdienen aan rentemiddeling

mei 02 09:47 2016 Print dit artikel

De berekening van een boeterente bij het vervroegd aflossen op een hypothecaire lening moet op een voor de klant transparante manier gebeuren én op basis van passende uitgangspunten, zonder dat verrekeningen van kortingen of onjuiste afrondingen het klantbelang schaden.

Dat schrijft minister Dijsselbloem van Financiën de Tweede Kamer naar aanleiding van Kamervragen over de renteopslagen die sommige banken in rekening brengen aan huiseigenaren bij het toepassen van rentemiddeling.

Boeterente is eigenlijk vergoedingsrente

Daarin noemt de minister ook de term boeterente een ‘enigszins misleidend’. Dijsselbloem: “Het gaat hier immers om een vergoeding voor de banken als gevolg van de misgelopen rente omdat het contract tussentijds wordt opengebroken. Deze vergoedingsrente wordt gehanteerd omdat de bank bij het afsluiten van de hypotheek ook voor een langere periode financiering op de kapitaalmarkt heeft aangetrokken. Dit betekent in principe dan ook dat een bank niet noodzakelijkerwijs profiteert als de marktrente daalt tijdens de looptijd van de hypotheek.” De minister spreekt dus liever van een vergoedingsrente bij vervroegde aflossing.

Winstderving niet meerekenen

De wijze van berekening van de boeterente bij hypotheken wordt verder gereguleerd bij de implementatie van de Europese hypothekenrichtlijn (MCD – Mortgage Credit Directive). Deze richtlijn bepaalt onder meer dat de boete die de hypotheekverstrekker rekent nooit hoger mag zijn dan het financiële nadeel dat de hypotheekverstrekker leidt. Bij vervroegde aflossing mogen volgens de richtlijn uitsluitend de werkelijk gemaakte kosten in rekening worden gebracht en dus niet de winstderving.

Aanvullende regels bij overtredingen

Dijsselbloem zal in overleg met de AFM de toelichting bij deze bepaling in het Besluit Gedragstoezicht financiële ondernemingen (Bgfo) verduidelijken door uit te leggen wat verstaan wordt onder het financieel nadeel. “De AFM is van oordeel dat de huidige beoogde regelgeving op dit moment voldoende duidelijkheid zal bieden om af te dwingen dat op een correcte wijze invulling wordt gegeven aan de wens van Kamer. Daarbij gaat zij de ontwikkelingen in de praktijk nauwlettend volgen. De AFM heeft toegezegd dat als blijkt dat de sector de huidige regels onvoldoende naleeft zij aanvullende regels zal opstellen”, aldus de minister.

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.