Nibud: Laat je woekerpolis checken

oktober 06 09:37 2015 Print dit artikel

Redactie InFinance | Datum: 01-10-15

Het Nibud roept bezitters van een beleggingshypotheek en/of beleggingsverzekering op hun polis te (laten) checken. Het Verbond zegt in een reactie te verwachten dat dit initiatief ertoe bijdraagt dat meer consumenten zich verdiepen in hun situatie en inzicht krijgen in mogelijkheden om hun polis te verbeteren of te wijzigen. Zij kunnen daarbij kosteloos hersteladvies krijgen.

Volgens het Nibud zijn er op dit moment zijn er zo’n 3 miljoen beleggingsverzekeringen in omloop. Directeur Gerjoke Wilmink (foto): “Voor veel van de destijds afgesloten beleggingsverzekeringen (ruim 7 miljoen) bestaan nu mogelijkheden om de verzekering aan te passen, wat financieel voordeel kan opleveren. Toch zijn er nog bezitters die hun polis onveranderd laten.”

Het Nibud zegt zich zorgen te maken om deze groep omdat ze voor onaangename financiële gevolgen kunnen komen te staan. “Daarom roepen we consumenten op om met hun beleggingsverzekering aan de slag te gaan. Op de nieuwe site nibud.nl/beleggingsverzekeringen wordt uitgelegd hoe de consument zijn polis kan aanpassen. De special is mede tot stand gekomen met hulp van het Verbond van Verzekeraars.”

Gratis hersteladvies
Op de site wordt uitgelegd hoe de consument zijn beleggingshypotheek of -verzekering kan aanpassen. Met informatie, een stappenplan en een checklist krijgt de consument een beeld van het totale proces. Wilmink: “Verzekeraars en adviseurs zijn verplicht klanten gratis een hersteladvies aan te bieden. In dat gesprek moeten ze hun klanten helpen een weloverwogen keuze te maken voor de toekomst van die beleggingsverzekering: voortzetting, wijziging of stopzetting.”

Uit eerder Nibud-onderzoek onder bezitters van een beleggingsverzekering blijkt dat de meeste consumenten die wel een wijziging hebben aangebracht in hun beleggingsverzekering, daar heel tevreden over zijn. Wilmink: “Voor velen heeft het financieel iets opgeleverd, doordat ze geen maandelijkse kosten meer hebben (23%) of een hogere eindopbrengst verwachten (18%). Bovendien gaf meer dan de helft aan na het hersteladvies beter te weten hoe hij er financieel voor staat en meer grip te hebben op zijn financiële situatie.”

Verbond van Verzekeraars
Het Verbond steunt het initiatief van het Nibud. Directeur Richard Weurding: Wij vinden het van belang vindt dat ook consumenten worden bereikt die om welke reden dan ook niet met hun eigen verzekeraar of adviseur in gesprek willen.”

Tags: fiscaal, home, hypotheken, verzekeringen

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

1 Comment

  1. Edwin Nijenhuis
    oktober 06, 11:09 #1 Edwin Nijenhuis

    Mevrouw Wilmink heeft makkelijk praten en doet dat verre van zorgvuldig. Gratis hersteladvies is geen verplichting voor een adviseur. Voor een verzekeraar ligt dat misschien anders, omdat zij haar kosten bestrijdt uit de ontvangen premies en in beheer zijnde gelden. Gratis wil overigens niet zeggen kostenloos. Ik irriteer me aan dit soort uitspraken. Wordt er (nog steeds) provisie ontvangen door een adviseur dan ligt het in de lijn der verwachting dat hiervoor mogelijk gratis of tegen gereduceerd tarief wordt geadviseerd. Hersteladvies is een momentopname. Voor alle beleggingsproducten die met een welomschreven doel zijn aangegaan geldt dat ze onderhouden moeten worden, net zoals je ook bij auto’s doet. En het simpele feit dat de auto ooit al is verkocht door de garagist/dealer maakt nog niet dat toekomstige onderhoudsbeurten gratis zijn. Verre van! Het zou mevrouw Wilmink sieren hier te rectificeren. Als effectbejag onze maatschappij gaat regeren, dan beloof ik chaos en ongeloof in onze instituties.

    Edwin Nijenhuis, LINIE FC

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.