NHG Jaarcijfers 2014 in lijn met voorzichtig herstel markt

april 24 10:49 2015 Print dit artikel

Over 2014 heeft de stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) in totaal 123.384 nieuwe hypotheken met NHG geregistreerd. Dat is een stijging van zestien procent ten opzichte van 2013. Deze stijging is grotendeels te verklaren door het aantrekken van de woningmarkt in 2014. Door de verlaging van de kostengrens per 1 juli 2014 naar 265.000 euro wordt de toename enigszins getemperd. Het totale garantievermogen NHG (aankoop en woningverbetering) is in 2014 toegenomen met 29.885.478 euro en stond eindejaar op 808.430.755 euro.

De opbouw van het fondsvermogen is bedoeld om onder ongunstige conjuncturele omstandigheden verliezen op te vangen. Vanuit die rol heeft het WEW net als in voorgaande jaren toegevoegde waarde geleverd. Voor de meer dan 100.000 gezinnen die een veilige en verantwoorde lening hebben afgesloten voor de aankoop of verbetering van hun huis, voor de bijna 4.000 gezinnen die een kwijtschelding van hun restschuld hebben ontvangen, voor de ruim 300 gezinnen waarvoor in samenwerking met geldverstrekkers woningbehoud is gerealiseerd en voor de geldverstrekkers waarvoor substantiële verliezen zijn afgedekt.

Resultaten woningbehoud dragen bij aan beperking verlies
Het WEW  heeft zich in 2014 actief ingezet voor woningbehoud voor de consument, zodat een gedwongen verkoop met verlies in veel gevallen werd voorkomen. Een van de middelen die de stichting hiervoor inzet, is  financiële ondersteuning om de hypotheeksom te verlagen. Daardoor passen de maandlasten weer bij het inkomen. In 2014 zijn in totaal 244 huishoudens door een financiële bijdrage van de stichting geholpen hun woning te behouden.

Vooruitblik
Hoewel het voorzichtige herstel van de koopwoningenmarkt in 2014 door lijkt te zetten in 2015, verwacht het WEW dat de effecten van de crisis zich de komende maanden met vertraging manifesteren. Daarom houdt het WEW rekening met een verdere groei van het aantal verliezen in 2015.

Lees hier het volledige jaarverslag

Download het jaarverslag (PDF 1,14 MB)

 

 

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

Nationale Hypotheek Garantie
Nationale Hypotheek Garantie

De Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) heeft als doel het bevorderen van het eigenwoningbezit en is verantwoordelijk voor het beleid en de uitvoering van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Jaarlijks stelt zij regels op voor het verstrekken van NHG.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.