NHG in lijn met AFM-standpunt

december 14 12:23 2016 Print dit artikel

Het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) gaat de Voorwaarden & Normen van de Nationale Hypotheek Garantie aanpassen, zodat deze aansluiten bij het AFM-standpunt rondom het toetsmoment verantwoorde kredietverlening.

In de Voorwaarden & Normen (V&N) wordt nu nog de aanvraagdatum als peildatum gehanteerd voor de van toepassing zijnde V&N. Dit uitgangspunt komt niet overeen met de lijn van de AFM. De toezichthouder heeft aangegeven dat bij de introductie van het zogenoemde ‘bindende aanbod’ op 14 juli 2016 (MCD) in het hypotheekverstrekkingsproces, een uniform moment is ontstaan waarop de toetsing op overkreditering plaatsgevonden moet hebben.

Daarom heeft het WEW besloten de V&N aan te passen. Dit betekent dat niet langer het aanvraagmoment leidend is voor de V&N waaraan moet worden getoetst bij het bindend aanbod. Bij het bindend aanbod zal moeten worden getoetst aan de V&N die op dat moment gelden. De door de AFM aangekondigde ze overgangsperiode geldt ook voor hypotheken die met NHG worden verstrekt.

Eerst afstemmen met ministerie

Voor de precieze invulling van de V&N consulteert het WEW de komende dagen haar ketenpartners. De gewijzigde V&N publiceert het WEW daarna zo snel als mogelijk, na afstemming met het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.