NBG wil restschuldfiscaliteit behouden

april 21 14:35 2017 Print dit artikel

Financieel advieskantoor NBG uit Eindhoven doet een oproep om de renteaftrek bij restschuldfinanciering te behouden. Op 31 december van dit jaar vervalt deze fiscaliteit. “Dit zou een strop zijn voor huizenbezitters met een restschuld die willen verhuizen”, aldus NBG.

De overheid besloot in 2012 dat, onder voorwaarden, renteaftrek gedurende vijftien jaar mogelijk is bij de financiering van een restschuld. De rente is gedurende deze periode aftrekbaar over restschulden die zijn ontstaan tussen 29 oktober 2012 en 31 december 2017.

Hoewel de huizenmarkt een stevige opmars heeft gemaakt, hebben nog circa 700.000 huishoudens een hypotheek die hoger is dan de woningwaarde. In 2014 waren dat nog meer dan een miljoen huishoudens.

Impact op de leencapaciteit

“Als de renteaftrek voor de financiering van een restschuld vervalt stijgen de kosten voor de huizenbezitter. Daarnaast zullen banken, naar verwachting, een restschuldfinanciering gaan behandelen als een gewone ‘consumptieve’ lening. De impact op de leencapaciteit is dan groter, waardoor volgend jaar minder geleend kan worden”, zegt NBG.

Met een simpele berekening laat NBG zien dat een daling van de leencapaciteit met ruim 85.000 euro niet uitzonderlijk is. “Daar komt nog bij dat volgend jaar de maximale hypotheek op basis van de woningwaarde daalt van 101% naar 100%. Hierdoor moeten alle financieringskosten al door de koper betaald worden. Bij een koopsom van € 250.000,- is dit al snel € 10.000,- aan overdrachtsbelasting (2%), taxatie, notaris en hypotheekadvies. De stap om te verhuizen met een restschuld wordt hierdoor groter, zo niet onmogelijk.”

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.