Minder mobiliteit door onderwaterhypotheek

februari 12 10:49 2016 Print dit artikel

Het Centraal Planbureau (CPB) heeft onderzoek verricht naar het effect van ‘onder water’ staan en ‘onder water’ raken op de mobiliteit van huishoudens in de periode 2006-2012. De belangrijkste conclusie van de onderzoekers is dat huishoudens die een hogere schuld hebben dan de waarde van hun woning, minder vaak verhuizen.

CPB: “In dit onderzoek bestuderen we het effect van ‘onder water’ staan en ‘onder water’ raken op de mobiliteit van huishoudens in de periode 2006-2012. Bepaalde huishoudens hebben in de onderzochte periode te maken gekregen met een hypotheekschuld die hoger is dan de waarde van hun huis. Van de ruim vier miljoen huishoudens met een eigen woning staat nu ongeveer een derde onder water. Sinds het begin van de Grote Recessie nam het aantal onder water staande huishoudens toe tot anderhalf miljoen in 2014.”

Lagere mobiliteit

De belangrijkste bevinding is dat huishoudens die een hogere schuld hebben dan de waarde van hun woning, minder vaak verhuizen. “De resultaten laten zien dat het effect van onder water staan verschilt van het effect van onder water raken. Zo hebben huishoudens met een negatief huizenvermogen in de periode 2006-2012 een 26-32% lagere mobiliteit ten opzichte van vergelijkbare huishoudens met een positief huizenvermogen”, aldus de onderzoekers.

“Aangezien huishoudens bij aankoop van hun woning zelf de hoogte van hun hypotheek bepalen, is het mogelijk dat onder water staan een bewuste keuze is”, zegt het CPB. “Daarom onderzoeken we ook de mobiliteit van huishoudens die tijdens de Grote Recessie in 2008 onverwacht onder water zijn komen te staan. Deze huishouden hebben een 17-18% lagere kans om te verhuizen dan huishoudens die ‘boven water’ zijn gebleven.”

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.