Minder hypotheekaanvragen banken

oktober 25 14:22 2017 Print dit artikel

Hoewel de vraag naar woninghypotheken in het derde kwartaal van 2017 steeg, meldt per saldo maar 53% van de Nederlandse banken een stijging in de vraag naar woninghypotheken. Een forse daling ten opzichte van het vorige kwartaal (72%). Dit blijkt uit de Bank Lending Survey van de ECB.

De dalende tendens van het bankaandeel is al vanaf het eerste kwartaal van 2016 zichtbaar. Banken verwachten dat deze trend zich ook voortzet in het vierde kwartaal van 2017. Per saldo voorziet nog slechts 29% van de banken in de laatste drie maanden een stijging in de vraag naar woninghypotheken. Tussen het tweede kwartaal van 2015 en het eerste kwartaal van 2016 signaleerden nog vrijwel alle deelnemende banken een stijging van de vraag naar woninghypotheken.

Niet-bancaire kredietverstrekkers

Een mogelijke verklaring van deze trend vormt volgens DNB een lager aanbod in de woningmarkt dat gekoppeld is aan de vermindering van het aantal afgesloten woningtransacties. Hierdoor is de vraag naar hypothecaire leningen bij banken minder sterk gestegen dan in afgelopen periodes het geval was. “Bovendien is er daarnaast sprake van een toenemende rol van niet-bancaire kredietverstrekkers, zoals verzekeraars en beleggingsinstellingen, die ervoor zorgen dat de vraag naar woninghypotheken minder via banken hoeft te lopen”, aldus DNB.

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.