Minder geld lenen in 2020

april 16 11:34 2020 Print dit artikel

De normen om geld te lenen zijn vanaf begin 2020 flink strenger. Personen met een eigen inkomen, of AOW met pensioen, kunnen een lager maximaal leenbedrag aanvragen. Verschillende aanbieders van doorlopend krediet stoppen zelfs helemaal met deze mogelijkheid. Dit is afgesproken door De Vereniging van Financieringsondernemingen Nederland (VFN).

Reden van deze koerswijziging zijn de aanbieders van kredieten die voor de berekening van het maximale leenbedrag rekening houden met de hogere kosten voor dagelijks levensonderhoud.

Zo is er minder ruimte tussen de netto en bruto maandlasten bij de groep huizenbezitters. Ook het bedrag voor bijvoorbeeld een lening voor een nieuwe auto of verbouwing is flink naar beneden gegaan.

De branchevereniging heeft dit besloten om consumenten niet meer te laten lenen dan maatschappelijk en persoonlijk verantwoord is.

 

Einde aan doorlopende kredieten

Deze maatregel is een gevolg van de zelfregulering die de branche heeft afgesproken. De VGN had alleen beleid ingezet om de verstrekking van een doorlopend krediet te beperken. Deze vorm van geldverstrekking mag niet meer ‘doorlopend’ zijn, maar krijgt een maximale looptijd van 15 jaar, met een periode van 36 maanden waarin het geld kan worden opgenomen.

Een groep kredietverstrekkers heeft ervoor gekozen om helemaal te stoppen met doorlopende kredieten. Hieronder vallen onder anderen de ABN AMRO, Findio, BNP Paribas en Moneyou. Interbank gaat nog een stap verder. Hier stopt vanaf 1 mei de mogelijkheid om nog geld op te nemen bij al bestaande doorlopende kredieten. Na verwachting zullen nog meer maatschappijen deze maatregel volgen.

Hoe te handelen bij een geblokkeerd krediet

Een onverwacht geblokkeerd doorlopend krediet kan onhandig en kostbaar zijn voor de eigen persoonlijke situatie. In dat geval zijn twee alternatieven voor handen. Het is mogelijk om de lening over te sluiten bij een maatschappij die deze strenge regels niet uitvoert. Is het niet de verwachting dat er nog geld moet worden opgenomen, dan is de lening over te sluiten naar een persoonlijke lening. Dit product is goedkoper en geeft zeker op latere leeftijd meer zekerheid aan de klant.

Geld lenen na uw pensioenleeftijd

Hedendaagse gepensioneerden zijn actiever en beschikken over een voller sociaal leven dan vroegere 60-plussers. Hierbij kan het handig zijn om geld te kunnen lenen, zeker als het maandelijkse pensioen financiële zekerheid geeft. Een aantal kredietmaatschappijen geeft de mogelijkheid om tot het 74ste levensjaar een lening af te sluiten. Vergelijk de diverse mogelijkheden voor geld lenen op bijvoorbeeld Overstappen.nl. Hier krijgt u snel en eenvoudig een geheel onafhankelijk advies over de lening die het beste past bij uw persoonlijke wensen en mogelijkheden.

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

Partnernieuws
Partnernieuws

Bovenstaande tekst is geschreven door één van onze (kennis)partners. Hypotheek Business Club gaat uit van de betrouwbaarheid van de aangeleverde informatie door de aanbieder.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.