Meer ‘samenbouwers’ financieringen

juli 20 14:47 2015 Print dit artikel

Redactie InFinance | Datum: 20-07-15

Het gezamenlijk met andere zelfbouwers bouwen van een huis of verbouwen van een bestaand gebouw, wint aan populariteit. Dat constateert Obvion. De hypotheekverstrekker financiert deze zogenaamde Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO)constructie inmiddels zo’n twee jaar.

Bij collectief (ver)bouwen kopen mensen samen in, maar (ver)bouwt elke partij afzonderlijk een woning geheel naar eigen smaak. Zo kun je bijvoorbeeld met vrienden een oude fabriek verbouwen tot verschillende appartementen. “Bij CPO geef je gezamenlijk de opdracht voor het totale nieuwbouw- of verbouwproject, maar kun je zelf beslissen hoe jouw woning wordt ingedeeld en afgewerkt”, legt Obvion uit.

Leegstand
In het eerste kwartaal van 2015 werden ten opzichte van het eerste kwartaal vorig jaar ruim 30% meer CPO-projecten uitgevoerd. Reden voor deze stijging is volgens Obvion de aanpassing van het bouwbesluit. “Het opstarten van een CPO-traject is hierdoor net iets makkelijker geworden. Doordat gemeenten ook nog eens flink bezuinigen, komt er veel maatschappelijk vastgoed leeg te staan op aantrekkelijke locaties. CPO’s kunnen daarvan profiteren.”

Bouwbegeleiding
Behalve een stijgend aantal financieringsaanvragen voor de CPO-constructie, ontvangt Obvion ook vaker de vraag om kennis te delen via professionele bouwbegeleiders. Cynthia Tulp, manager marketing, communicatie en sales: “Logisch, want samenbouwen kan in de praktijk complex zijn. Denk aan de aankoop van grond, het aansturen van architecten en bouwers en het samenwerken met diverse partijen. Daarvoor bieden wij via professionele bouwbegeleiders gespecialiseerde kennis aan.”

Kostenbesparing
Ondanks de complexiteit van een CPO-traject kan het de consument uiteindelijk een forse kostenbesparing opleveren. “Ga je samen met een bouwbegeleider aan de slag dan kun je ten opzichte van andere projecten tot zo’n 20% besparen.”

Tags: home, hypotheken

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.