MCD vraagt markt het onmogelijke te doen

maart 07 15:31 2016 Print dit artikel

Dat de hypotheekmarkt in Nederland de afgelopen twintig jaar praktisch heeft stilgestaan is geen nieuws. De crisis, het provisieverbod, nieuwe wet- en regelgeving omtrent hypotheekrenteaftrek; allemaal zaken die op z’n zachtst gezegd niet hebben bijgedragen aan de aantrekkelijkheid van de hypotheekmarkt.

Auteurs: Marijn de Granada en Daniël Rogulic, consultants bij Yellowtail

Het gebrek aan innovatie in de hypotheekmarkt heeft tot gevolg gehad dat huizenzoekers bij het afsluiten van een hypotheek in een wereld terechtkomen die volledig gedateerd is. Waar klanten tegenwoordig binnen drie klikken een auto- of zorgverzekering afsluiten, is in hypothekenland de oude papierwinkel nog steeds de norm.

Effect Mortgage Credit Directive

Initiatieven als het de Mortgage Credit Directive (MCD), waarbij wordt afgedwongen dat een hypotheekaanbieder geen offertes meer mag uitbrengen onder duizend-en-een voorbehouden, hebben uiteraard het beste voor ogen. Maar iets afdwingen waar Nederland nog niet klaar voor is, zal op de korte termijn niet het gewenste effect hebben. Het gevolg zal niet zijn dat hypotheekaanbieders aan het begin van het proces een offerte zonder voorbehoud kunnen aanbieden, maar dat de consument pas vlak voor het passeren een offerte zonder voorbehoud ontvangt.

Vroegtijdige zekerheid afdwingen

Daarmee is het beetje zekerheid dat klanten momenteel vroegtijdig in het proces krijgen, naar het einde van het proces verschoven. Willen we echt vroegtijdig zekerheid kunnen afdwingen, en een offerte zonder voorbehoud voorin het proces kunnen afgeven, dan is ‘brondata’ het sleutelwoord. Maar waarom is Nederland hier nog niet klaar voor? En misschien wel een belangrijkere vraag: Wat moet er gebeuren om de Nederlandse hypotheekmarkt hier wel klaar voor te stomen?

In de nieuwste InFinance nemen Marijn de Granada en Daniël Rogulic, consultants bij Yellowtail, de lezer mee naar het buitenland. Een kijkje over de grens om te zien wat we kunnen leren van de voorlopers in de wereld. Lees hier hun verbazingwekkende verhaal.

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.