Maximale hypotheeklening blijft vrijwel gelijk

december 28 11:31 2015 Print dit artikel

Redactie InFinance | Datum: 28-12-15

De maximale lening voor de aankoop van een woning is de afgelopen jaren nauwelijks gedaald ondanks de steeds strengere leennormen. Dat blijkt uit een berekening van De Hypotheekshop op verzoek van het FD.

Het op peil blijven van de leencapaciteit is vooral het gevolg van de daling van de hypotheekrente. Als de rente stijgt tot het niveau van vijf jaar geleden, neemt de maximale hypotheek voor een gemiddeld gezin met 10% af.

De maximale hypotheek is van invloed op de ontwikkeling van de huizenprijzen. Tweeverdieners met een gezamenlijk inkomen van anderhalf keer modaal mochten in 2010, toen de rente van een tienjarige hypotheek nog zo’n 5% was, maximaal 228.000 euro lenen. “Nu is dat voor een vergelijkbaar huishouden tegen een hypotheekrente van 2,3% vrijwel hetzelfde”, zegt Oscar Noorlag van De Hypotheekshop tegen het FD. “Vanaf 1 januari mag hetzelfde gezin 226.000 euro lenen. Bij een hypotheekrente van 5% zou de maximale leensom 20.000 euro lager liggen.”

Leennormen
De leennormen zijn sinds 2010 op advies van Nibud vijf keer op rij aangescherpt, schrijft het FD. Ook per 1 januari 2016 worden de leennormen weer ingeperkt. Huizenkopers mogen bij hetzelfde inkomen en een gelijke rente steeds minder lenen omdat de belastingen en kosten voor levensonderhoud zijn toegenomen. Ook wilde het Nibud dat huishoudens meer geld opzij zetten om risico’s op te vangen.

De rentedaling heft al deze beperkingen voor een belangrijk deel op omdat de woonlasten dalen. Huishoudens mogen van het Nibud ongeveer een vijfde tot een derde van hun bruto inkomen aan hypotheeklasten en onderhoudskosten uitgeven. Door de lagere rente kunnen huishoudens meer lenen en toch dezelfde woonkosten houden. Ook zijn de inkomens van huishoudens de afgelopen jaren licht gestegen.

Betaalbaarheid
Door de lagere rente is de betaalbaarheid van woningen sterk verbeterd, De gemiddelde huizenkoper is nu slechts 16% van zijn inkomen kwijt aan woonlasten, tegen bijna het dubbele in 2008, schrijft het FD.

Tags: home, hypotheken

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.