Makelaarscourtage bij scheiding lager

juli 16 15:49 2018 Print dit artikel

De consumentenvoorwaarden voor makelaars worden op 1 september aangepast. Over de taken van makelaars zijn nu branchebreed heldere afspraken gemaakt die begrijpelijk en makkelijk leesbaar zijn opgeschreven. Maar ook bijzondere situatie zoals echtscheiding en overlijden zijn straks beter geregeld.

De Consumentenbond, Vereniging Eigen Huis, NVM, VBO Makelaar en VastgoedPRO hebben hierover overeenstemming bereikt. “Na een periode van tien jaar waren de algemene- of consumentenvoorwaarden van makelaars toe aan een grondige herziening”, stellen de partijen in een korte toelichting.

In de nieuwe voorwaarden staat in heldere en begrijpelijke taal beschreven wat een makelaar doet om een woning te verkopen, om een ander huis aan te kopen of een woningtaxatie uit te voeren. Vaktermen en juridisch jargon worden zoveel mogelijk vermeden.

Bijzondere situaties

Tijdens de verkoop van een huis kan zich een bijzondere situatie voordoen. Daarover zijn nieuwe afspraken gemaakt. Bij overlijden van de opdrachtgever kunnen de erfgenamen volgens de nieuwe voorwaarden besluiten wat ze willen doen: de verkoopopdracht intrekken of de verkoop van de woning met dezelfde makelaar voortzetten. Nieuwe afspraken over de courtage zijn dan niet nodig en er is geen sprake van extra kosten.

Als na een echtscheiding een van beide partners alsnog in het te koop staande huis wil blijven wonen, dan heeft de makelaar volgens de nieuwe voorwaarden recht op de helft van de courtage. Belangrijke voorwaarde is dat beiden partners ook voor de helft eigenaar van de woning zijn.

Het bericht Makelaarscourtage bij scheiding lager verscheen eerst op InFinance.

Lees hier het hele artikel

  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.