Makelaar transformeert van ‘dealmaker’ naar vastgoedadviseur

april 23 14:31 2018 Print dit artikel

Volgens makelaarsorganisatie NVM zou het aankoopmoment beter benut moeten worden om investeringen te doen in de verduurzaming van woningen. De rol van de makelaar zal zich in de toekomst dan ook meer gaan verbreden van ‘dealmaker’ naar vastgoedadviseur, verwacht NVM.

In 2050 zullen 4,3 miljoen koopwoningen verduurzaamd moeten zijn. Een consistent overheidsbeleid is volgens de NVM een randvoorwaarde om deze doelstelling te kunnen halen. Alleen daarmee kan een koper verleid worden om in verduurzaming te investeren. “Bijvoorbeeld door korting te geven op de overdrachtsbelasting of met andere financiële arrangementen die zorgen voor een positieve businesscase, die aansluit bij de investeringshorizon van de woningeigenaar”, aldus de NVM.

Lening koppelen aan woning

Tijdens een rondetafelgesprek vorige week met de Tweede Kamer over verduurzaming van de koopsector pleitte NVM voorzitter Ger Jaarsma al voor een meer realistische aanpak. Hij bracht in dat niet alle woningen uiteindelijk nul-op-de-meter hoeven te worden en voor deel van de verouderde woningvoorraad zal men ook onder ogen moeten zien dat sloop-nieuwbouw efficiënter is dan vergaande verduurzaming.

Ook het instrument ‘objectgebonden financiering’ kwam tijdens dit gesprek op tafel. Hierbij wordt een lening gekoppeld aan de woning in plaats van de eigenaar. De gedachte is dat hierdoor een langere investeringshorizon mogelijk wordt gemaakt, maar hiervoor zijn volgens de NVM nog wel de nodige (juridische) obstakels te overwinnen.

Het bericht Makelaar transformeert van ‘dealmaker’ naar vastgoedadviseur verscheen eerst op InFinance.

Lees hier het hele artikel

  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.