Makelaar bespreekt duurzaamheid niet

augustus 25 15:58 2017 Print dit artikel

Tijdens het aankoopproces van een woning wordt een huizenkoper zelden gewezen op de mogelijkheden om het huis dat hij op het oog heeft energiezuiniger te maken. Zonde, zegt Vereniging Eigen Huis: “Zonder spontaan advies verduurzaamt 35% van de kopers, na advies is dat 55%.”

De aankoop van een huis is volgens de brancheorganisatie voor huiseigenaren een natuurlijk moment om de energiezuinigheid van het huis aan te pakken. “Tijdens het aankoopproces komt de aanstaande huiseigenaar in gesprek met makelaar, hypotheekadviseur, bouwkundige of aannemer. Bijna iedereen heeft bij de aankoop van een huis met een makelaar te maken. Zijn rol is dus cruciaal.

Maar uit onderzoek dat wij hebben laten uitvoeren blijkt dat slechts een op de vijf kopers met de makelaar heeft gesproken over hoe de energiezuinigheid van het huis kan worden verbeterd, maar daar in de meeste gevallen zelf het initiatief toe heeft genomen. Slechts bij 8% van alle kopers heeft de makelaar het initiatief genomen om energiebesparende maatregelen te bespreken“, aldus Rob Mulder, directeur Belangenbehartiging Vereniging Eigen Huis:

Financieringsmogelijkheden

Maar ook de andere professionals die de koper in het traject tegenkomt beginnen er veelal niet uit zichzelf over, blijkt uit het VEH-onderzoek. Vreemd, want in het aankoopproces liggen de mogelijke financieringsmogelijkheden, zoals meefinancieren in de hypotheek, nog open.

 

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.