Maatwerk kan woningmarkt in beweging brengen

juni 07 15:42 2018 Print dit artikel

Volgens NHG-directeur Arjen Gielen is de behoefte aan maatwerk op dit moment groter dan ooit om groepen die het moeilijk hebben op de woningmarkt, toegang te geven tot een verantwoorde financiering van een eigen woning. Bestaande mogelijkheden worden onvoldoende benut, vindt hij.

In het NHG-jaarverslag schrijft Gielen: “Door lage rentes en gunstige financieringsvoorwaarden in combinatie met een beperkt woningaanbod zagen we in 2017 snel stijgende prijzen op de woningmarkt. Deze ontwikkeling brengt flinke uitdagingen met zich mee. Voor bepaalde groepen kopers hapert de doorstroom in de woningmarkt. Zowel starters als senioren hebben moeite een passende koopwoning te vinden. Daarnaast is er behoefte aan financieringsoplossingen in een steeds flexibelere arbeidsmarkt en speelt de noodzaak om woningen te verduurzamen. Er zijn allerlei mogelijkheden, maar deze worden nog onvoldoende benut. Hierdoor haperde de doorstroming in 2017 al. En juist in een overspannen markt is doorstroming dé hoop voor starters – bijvoorbeeld: als een senior verhuist, maakt deze ruimte vrij, uiteindelijk ook voor een starter. NHG kijkt continu naar de knelpunten om vervolgens nieuwe, op maat gemaakte, oplossingen aan te dragen. De behoefte aan maatwerk is groter dan ooit. Daar ligt de sleutel tot een gezondere woningmarkt.”

Minder NHG-financieringen

In 2017 zijn 117.779 nieuwe hypotheken afgesloten met Nationale Hypotheek Garantie. Dat brengt het totaal aantal woningen met NHG in Nederland op 1,3 miljoen. In hetzelfde jaar deden 2.169 huishoudens een beroep op het fonds, omdat zij hun woning met verlies moesten verkopen. Daarmee valt het aantal aanvragen vorig jaar 1% lager uit en neemt het aantal verliesdeclaraties met 39,2% af ten opzichte van 2016.  Dat blijkt uit het jaarverslag van NHG.

Toch werden er in het verslagjaar ongeveer 2% meer garanties verstrekt dan was verwacht op basis van de liquiditeitsprognose. Het totale garantievermogen nam in 2017 toe tot 1.113 miljoen euro (2016: 979 miljoen).

Het bericht Maatwerk kan woningmarkt in beweging brengen verscheen eerst op InFinance.

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.