Maandlast koopwoning stijgt

februari 09 14:41 2016 Print dit artikel

Redactie InFinance | Datum: 09-02-16

Naar verwachting stijgen de huizenprijzen dit jaar met 2,75 tot 4,75% harder dan in 2015. Wonen wordt in verhouding tot het inkomen daardoor voor het eerst sinds 2008 wel weer iets duurder. Dat stellen economen van de Rabobank in het Kwartaalbericht Woningmarkt.

De Nederlandse koopwoningmarkt groeit dit jaar door gunstige marktomstandigheden. Voor wat betreft het aantal verkochte woningen zal deze groei dit jaar iets afzwakken en uitkomen op 180 à 200 duizend, schrijven de economen.

Paul de Vries, woningmarkteconoom bij de Rabobank: “De koopkracht en de werkgelegenheid groeien en dat is gunstig voor de binnenlandse bestedingen en de woningmarkt. Daarbij blijft de hypotheekrente ook in 2016 waarschijnlijk historisch laag. Wij verwachten daardoor een verdere stijging van de huizenprijzen. En hoewel er natuurlijk regionale verschillen zijn, zien we het aantal verkopen in vrijwel alle delen van ons land aantrekken.”

Leencapaciteit
De leencapaciteit van huishoudens zal in 2016 licht stijgen. De Vries: “Deze leencapaciteit wordt bepaald door de Nibud-normen, de hoogte van het huishoudinkomen en de hypotheekrente. Het bedrag dat huizenkopers maximaal kunnen lenen, valt in 2016 gemiddeld genomen iets hoger uit doordat een tweede inkomen zwaarder meetelt dan voorheen. Wij gaan er verder van uit dat de inkomens zullen toenemen en dat de rente laag blijft. Dit alles betekent dat huishoudens in 2016 bijna 1% meer kunnen lenen om een huis te kopen.”

Hoewel de betaalbaarheid van Nederlandse koopwoningen goed is te noemen, neemt deze wel iets af. Doordat de huizenprijzen harder stijgen dan het huishoudinkomen zullen de maandlasten voor kopers dit jaar voor het eerst weer iets duurder uitvallen dan in het voorgaande jaar. De Vries: “Toch zullen kopers ook in 2016 gemiddeld een veel kleiner percentage van hun inkomen aan hypotheeklasten uitgeven dan het langjarige gemiddelde. Door die goede betaalbaarheid blijft het consumentenvertrouwen in de woningmarkt groot. En dat is weer gunstig voor de prijsontwikkeling en het aantal woningen dat van eigenaar wisselt.”

Tags: home, hypotheken

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.