Lichte daling betalingsproblemen hypotheek

oktober 20 11:05 2015 Print dit artikel

Redactie InFinance | Datum: 20-10-15

Voor het eerst in tien jaar daalt het aantal mensen met een betalingsprobleem op de hypotheek. In totaal zijn er nu nog 112.681 mensen die moeite hebben om hun hypotheeklasten te betalen. Zo blijkt uit de BKR Hypotheekbarometer van oktober 2015.

In april van dit jaar meldde BKR nog 112.800 mensen met een betalingsachterstand op de hypotheek. Peter van den Bosch, algemeen directeur van BKR: “Weliswaar is het een heel lichte daling, maar ook een trendbreuk. De afgelopen tien jaar namen de betalingsproblemen op hypotheken alleen maar toe. Het is mooi om te zien dat er minder mensen in de financiële problemen komen met hun hypotheeklasten. Maar wij durven nog niet te juichen. Voor de mensen die het betreft moeten we de problematiek die schulden met zich meebrengen nu niet gaan bagatelliseren.“

Bij BKR worden alleen leningen en betalingsachterstanden daarop geregistreerd. Van hypotheken worden alleen betalingsachterstanden van meer dan vier maanden vastgelegd. Van den Bosch: “Los van de betalingsachterstanden op leningen en hypotheken, die bij BKR worden geregistreerd, kampen in Nederland ruim 2,3 miljoen huishoudens met minimaal één betalingsachterstand. Er zijn dus nog veel meer en grotere aantallen betalingsachterstanden dan bij ons worden vastgelegd. Bijvoorbeeld bij de Belastingdienst, ’s lands grootste schuldeiser, woningcorporaties, zorgverzekeraars, energieleveranciers en DUO (studieschulden).”

Waterbed-principe
BKR wijst er op dat een breder zicht op betalingsachterstanden een grote maatschappelijke waarde heeft. Van den Bosch: “Met een kleine daling op de betalingsachterstanden bij hypotheken schiet de samenleving niets op als de achterstanden en uitstaande schulden bij de Belastingdienst en de studieschulden sterk toenemen. Het probleem verplaatst zich in dat geval en de totale problematiek neemt toe. Vergelijk het maar met een waterbed.”

Tags: home, hypotheken

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.