Lakeman staat Conservatrix bij in DNB-zaak

augustus 21 16:00 2015 Print dit artikel

Redactie InFinance | Datum: 21-08-15

Conservatrix ligt overhoop met DNB over de berekening van de solvabiliteit. De Baarnse verzekeraar heeft inmiddels samen met leden van aandeelhoudersfamilie Henny (20% belang) een tuchtklacht ingediend tegen een actuaris van PwC en laat zich daarin bijstaan door Pieter Lakeman.

De Stichting Onderzoek Bedrijfs Informatie (SOBI) van Lakeman publiceerde de tuchtklacht op zijn website, nadat het FD er vanmorgen een groot artikel aan wijdde. Volgens het FD vreest de familie Henny dat de DNB bestuurders aanstelt die ‘de tent verkwanselen voor een euro’.

Gebrek aan kundigheid
De toezichthouder vindt dat de Baarnse verzekeraar veel te optimistisch rekent en eist ingrijpen. De tuchtklacht schetst echter een ander beeld. Daarin wordt de accountant van PwC er onder andere van beschuldigt de hypotheekportefeuille 39,8 miljoen euro lager gewaardeerd te hebben door het belang van risico-verkleinende NHG-garanties te verzwijgen.

In de uitgebreide tuchtklacht schrijft Lakeman hierover: “De hypotheekportefeuille van Conservatrix valt voor 96% vrijwel geheel onder de NHG-garantie. Dat is zeer aanzienlijk meer dan bij de meeste andere verzekeraars. Dat PwC deze voor Conservatrix zeer gunstige omstandigheid verzwijgt wijst op een gebrek aan kundigheid.”

Vuurwerk
Het is slechts één van de 18 punten die in de tuchtklacht worden aangehaald, waarvan Lakeman vindt dat PwC over de schreef is gegaan. Dat Lakeman geen fan is van de toezichthouder is bekend. Nu hij zich vastbijt in de zaak Conservatrix zal dit dossier ongetwijfeld gaan zorgen voor het nodige vuurwerk. Wordt vervolgd.

Tags: home, hypotheken

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.