Kifid stelt harde datumgrens boeteregels

augustus 01 12:21 2017 Print dit artikel

Met een glasheldere uitspraak heeft de Geschillencommissie Kifid aangegeven dat de AFM-leidraad ‘Vergoeding voor vervroegde aflossing van de hypotheek’ niet maatgevend is voor reeds betaalde boeterentes, die vóór 14 juli 2016 hebben plaatsgevonden.

De AFM-leidraad zelf geeft aan dat de wettelijke verplichting om niet meer dan het financiële nadeel in rekening te brengen, geldt per 14 juli 2016 voor bestaande en nieuwe hypotheken. De leidraad stelt ook dat er geen specifieke wettelijke regels golden ten aanzien van de hoogte van de vergoeding voor vervroegde aflossing vóór 14 juli 2016.

Uit deze uitspraak blijkt nu dat de Geschillencommissie deze nieuwe boeteregels (art. 81c BGfo) óók niet met terugwerkende kracht zal toepassen op zaken van vóór 14 juli 2016. Daarmee is voor de branche de lucht echter nog niet geheel geklaard. De uitspraak van de Geschillencommissie is niet bindend, partijen kunnen de zaak nog aan de rechter voorleggen.

De case

Een consument heeft in juni 2016 zijn hypotheek vervroegd afgelost en boeterente betaald. Hij vindt deze boeterente onterecht, onder meer omdat dit in strijd zou zijn met de nieuwe boeteregels bij vervroegd aflossen van hypotheken. De consument heeft zich hierover beklaagd bij Kifid. De Geschillencommissie concludeert dat de nieuwe boeteregels pas op 14 juli 2016 in werking zijn getreden en dat de boeterente dus vóór die tijd is betaald. “Hypinvest (bij afsluiten van de hypotheek nog Seyst Hypotheken) heeft de boeterente berekend zoals in de hypotheekovereenkomst met de consument vastgelegd en de nieuwe boeteregels zijn in deze zaak niet maatgevend”, aldus de Geschillencommissie.

Informatieplicht

De consument probeerde alsnog zijn gelijk te halen door kredietverstrekker te verwijten hem onvoldoende geïnformeerd te hebben over het feit dat hij bij vroegtijdig aflossen een boeterente zou moeten betalen. Maar ook hier kreeg hij nul op het rekest. De Geschillencommissie stelt vast dat in de leningsvoorwaarden die aan de consument zijn verstrekt helder is vermeld dat ‘bij vervroegde aflossing die het vrijgestelde bedrag van 10% te boven gaat wel boeterente is verschuldigd’. Ook de wijze waarop de boeterente wordt berekend is in de leningvoorwaarden opgenomen. Tot slot oordeelt de Geschillencommissie dat de door consument betaalde boeterente een redelijke vergoeding is waarmee het door de bank geleden nadeel wordt gecompenseerd.

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.