Kans op boete door onjuiste NHG-regels

januari 25 14:25 2016 Print dit artikel

Redactie InFinance | Datum: 25-01-16

Onduidelijke formuleringen vanuit de Nationale Hypotheek Garantie zijn er de oorzaak van dat hypotheekaanbieders en adviseurs tot begin 2016 geregeld te hoge hypotheken hebben verstrekt. De AFM gaat nu inventariseren wat er precies is gebeurd en op welke schaal.

Onderzoek van de NOS bracht de zaak aan het licht. De miscommunicatie is ontstaan bij het toepassen van de regeling die energiebesparing moet stimuleren. Huizenkopers kunnen het maximale financieringspercentage hierdoor legaal oprekken van 103% naar 106%.

Volgens de NOS bleek in de praktijk echter dat een kleine energiebesparende maatregel al genoeg was om het te lenen bedrag met duizenden euro’s op te rekken naar 106% van de woningwaarde. “Sommige financiële intermediairs raadden het hun klanten zelfs aan, om via deze weg extra geld te lenen. Dat druist tegen de gedachte van het kabinet in. Dat wil niet dat mensen zichzelf opzadelen met te hoge schulden”, aldus de NOS.

Verkeerde informatie
De verwarring ontstond volgens de NOS omdat de regels die op de website van Nationale Hypotheek Garantie stonden, ruimer waren dan de ministeriële regeling waarop ze gebaseerd waren. De teksten op de website zijn inmiddels aangepast en alle hypotheekaanbieders en tussenpersonen hebben deze per mail ontvangen.

Toch boetewaardig
Uit het onderzoek blijk dat bij de meeste hypotheekverstrekkers, waaronder grote spelers als Rabobank, SNS Bank, ABN Amro en Nationale Nederlanden, het volledige extra te lenen bedrag aan energiebesparende maatregelen moest worden besteed. Maar partijen als Aegon en Syntrus Achmea hebben zich gehouden aan de regels zoals de NHG die op de website had staan. Aegon zegt tegenover de NOS regelmatig contact met NHG te hebben gehad over de invulling van de regeling. Ook NHG geeft toe dat de regels op haar website inderdaad niet helemaal duidelijk waren.

Maar ondanks deze onduidelijke communicatie van NHG riskeren de hypotheekaanbieders en intermediairs nu toch een AFM-boete, zo blijkt uit de reactie van de toezichthouder op het onderzoek van de NOS: “Zij hadden moeten weten wat de regels waren.” De AFM gaat naar aanleiding van het NOS-onderzoek nu eerst inventariseren wat er precies is gebeurd en op welke schaal.

Tags: home, hypotheken

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.