Kamer wil versoepeling Nibud-normen

oktober 26 13:12 2016 Print dit artikel

De Tweede Kamer wil dat de Nibud-normen voor het afsluiten van een hypotheek worden versoepeld. De Kamer nam een motie met die strekking aan die was ingediend door het CDA-Kamerlid Erik Ronnes.

Aanleiding voor de motie was een onderzoek van ABF Research. Daaruit bleek dat de normen, bedoeld om woningkopers tegen zichzelf te beschermen, hun doel voorbijschieten.

Bouwend Nederland vroeg onlangs bij monde van voorzitter Maxime Verhagen om een versoepeling van de normen. Volgens de vereniging van bouw- en infrabedrijven komen bijna 200.000 huishoudens die verder willen op de woningmarkt door de regels niet aan de bak. “De strenge Nibud-normen werken niet”, zei Verhagen. “Nóg strengere regels zullen ook geen bescherming geven.”

Starters buitengesloten

Volgens Verhagen worden starters door de regels ‘compleet buitengesloten’. Hij stelde voor dat mensen met een inkomen tot 30.000 euro netto iets meer kunnen lenen, vooral voor het kopen van een woning die energiezuinig is. Daarnaast zouden jonge hoogopgeleiden meer moeten kunnen lenen.

De motie van Ronnes stelt dat strikte toepassing van de door het Nibud opgestelde normen kan leiden tot ‘onredelijke situaties’. De Kamer vraagt de regering om, in overleg met het budgetinstituut en de AFM, ‘te streven naar een actualisering van de Nibud-normen en de toepassing hiervan door hypotheekverstrekkers, waarbij in ieder geval inkomensperspectief en energiekosten opnieuw worden meegenomen zonder dat de betalingsrisico’s onverantwoord toenemen’.

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.