Kabinet wil regels woningverhuur beter afstemmen op Airbnb

juli 20 07:56 2015 Print dit artikel

Het kabinet wil innovatieve ondernemers en Nederlandse consumenten in staat stellen om als eerste te profiteren van de voordelen die ontwikkelingen als de deeleconomie, digitalisering en 3D-printen bieden.

Om dat te realiseren, start het kabinet verschillende onderzoeken om komend half jaar binnen en buiten bestaande wetgeving te experimenteren met de toepassing van nieuwe technologie en verdienmodellen.

Dat staat in een brief die minister Kamp vandaag naar de Kamer stuurde.

Regelgeving Airbnb en Wimdu mogelijk versoepelen

Zo gaat het kabinet bijvoorbeeld bekijken hoe particuliere woningverhuur via online platforms als Airbnb en Wimdu beter kan worden gereguleerd.

Een ander voorbeeld is: het kabinet wil meer ruimte bieden aan nieuwe verdienmodellen in sectoren die onder druk staan door de voortschrijdende digitalisering, zoals de detailhandel. Door de opkomst van online winkelen stellen consumenten andere eisen aan een bezoek aan de binnenstad en daarom onderzoekt het kabinet hoe winkels en horeca beter gecombineerd kunnen worden.

Innovatie wordt belemmerd

Bij de totstandkoming van wetgeving valt er volgens het kabinet winst te boeken om vernieuwing beter mogelijk te maken. Ministers Henk Kamp (Economische Zaken), Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) en Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) gaan verkennen hoe wetgeving vaker toekomstbestendig of technologieneutraal opgesteld kan worden.

Volgens Kamp zitten de huidige regels moderne organisaties als taxibedrijf Uber en huizenverhuursite Airbnb geregeld in de weg, waardoor innovatie wordt belemmerd. Kamp:

Nu komen onder meer Airbnb en Uber regelmatig in aanvaring met de wet. Uber bijvoorbeeld: via de app ‘uberPOP’ kunnen particulieren taxiritjes in hun eigen auto aanbieden tegen een goedkoper tarief dan reguliere taxi’s. Ondanks een verbod van de rechter gaat het bedrijf onverstoorbaar verder.

Ook Airbnb, waarop particulieren (kamers in) hun huis te huur aanbieden, is wereldwijd geregeld in opspraak. In Nederland begon de Belastingdienst in juni een onderzoek wegens vermoedens van belastingontduiking door gebruikers. Over inkomsten uit deeleconomie moet belasting worden betaald en de fiscus denkt veel geld mis te lopen doordat mensen de inkomsten uit verhuur niet opgeven. Het gaat om een ‘verkennend onderzoek’ naar huizendeelsites, waarvan Airbnb met afstand de grootste is. Op de site staan ongeveer 20.000 Nederlandse woningen.

Regels voor taxichauffeurs en dronevliegers al aangepast

De bedrijven zelf zeggen dat vernieuwende producten per definitie buiten de gebaande paden treden, en dat er altijd wel een belangengroep is die geen baat heeft bij verandering. Veel wetten en regels stammen uit de tijd vóór smartphones en internet.

Bij de herziening van de Taxiwet werd hier al rekening mee gehouden. Zo hoeven chauffeurs niet meer te werken met papieren bonnetjes, een digitale factuur mag ook.

Onlangs werden de regels voor het gebruik van drones ook al versoepeld. Hierdoor kunnen bepaalde bedrijven, bijvoorbeeld in de landbouw, de techniek eerder inzetten.

Amsterdam eerste gemeente die samenwerking aanging met Airbnb

De groei van Airbnb brengt niet alleen op landelijk niveau maar ook binnen gemeentepolitiek geregeld discussie teweeg. Tegenstanders noemen onder meer de volgende bezwaren: onverzekerde verhuurders, oneerlijke concurrentie voor hotels, brandonveilige situaties (woningen zijn niet aan zulke strenge veiligheidsregels gebonden als hotels), overlast van huurders, opkomst van illegale hotels, conflicten met hypotheekverstrekkers en huurbazen en sociale huurwoningen waar winst op wordt gemaakt.

Voordelen voor een stad zijn er natuurlijk ook: dankzij Airbnb zijn er meer goedkope en authentieke verblijfplaatsen voor toeristen. En voor bewoners is het een manier om geld te verdienen en nieuwe mensen te ontmoeten.

De gemeente Amsterdam was de eerste Europese stad, in navolging van een aantal steden in de Verenigde Staten, die een samenwerking aanging met Airbnb. Eind vorig jaar sloten de twee een belastingverdrag, waardoor over elke geboekte nacht voortaan 5 procent toeristenbelasting wordt geheven. De afspraak geldt in eerste instantie voor één jaar en zal de stad volgens wethouder Udo Kock (Financiën, D66) “enkele miljoenen” opleveren. Sinds 1 februari 2015 wordt het percentage afgetrokken van het bedrag dat de verhuurder krijgt.

Op haar beurt steekt de stad ook een half miljoen euro in handhaving: onderzoek om illegale hotels op te sporen.

In 2014 boekten wereldwijd 14 miljoen mensen in 190 landen een overnachting via Airbnb.

Lees verder op nrc.nl…

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

NRC .nl
NRC .nl

NRC Handelsblad is, op papier en op het internet, een bron voor lokaal, nationaal en internationaal nieuws en achtergronden.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.