Kabinet onderzoekt wettelijk voorbehoud van financiering

april 14 15:31 2017 Print dit artikel

Vanuit consumentenbescherming is het wat minister Plasterk (BZK) betreft onwenselijk als kopers in een oververhitte markt voorbehouden laten vallen, in situaties waarin de koper niet zeker weet of hij de woning kan financieren.

Het kabinet start daarom onderzoek naar de omvang van deze problematiek en zal aan de hand van de uitkomsten vervolgstappen overwegen. Die toezegging doet de minister in zijn schriftelijke reactie op Kamervragen van Kamerlid Henk Nijboer en het voormalige Kamerlid Albert de Vries (beiden PvdA), over de aankoop van een huis zonder financieringsvoorbehoud of bouwtechnische keuring.

Eerst duidelijke cijfers

Het bij wet verbieden dat een financieringsvoorbehoud en bouwtechnische keuring niet als concurrerende voorwaarde mogen worden gebruikt bij de verkoop van een huis, gaat Plasterk op dit moment in elk geval te ver. “Ik ontvang signalen dat het aantal transacties zonder financieringsvoorbehoud of bouwtechnische keuring toeneemt, maar op dit moment is op basis van de huidige cijfers en kennis niet vast te stellen in hoeveel gevallen biedingen zonder voorbehouden tot problemen leiden en of een wettelijk voorbehoud van financiering en/of bouwkundige keuring hier een goede oplossing voor zou bieden.

Het kabinet gaat daarom onderzoek verrichten naar de omvang van deze problematiek en zal aan de hand van de uitkomsten vervolgstappen overwegen.”

Sterk afraden

Plasterk heeft de brancheorganisaties NVM en VBO erop gewezen dat makelaars negatief zouden moeten adviseren ten aanzien van het afzien van dergelijke voorbehouden als dit tot risico’s voor de consument leidt. Beide organisaties hebben hierop aangegeven dat een aankoopmakelaar zijn opdrachtgever sterk zal afraden om zonder voorbehoud van financiering of bouwkundige keuring een bod uit te brengen indien dat niet verantwoord is.

Niet altijd risicovol

Het is volgens de minister echter niet mogelijk om via de brancheorganisaties dekkende afspraken te maken over het afzien van voorbehouden. In de praktijk worden namelijk niet alle transacties begeleid door een makelaar en niet alle makelaars zijn aangesloten bij een branchevereniging. Het ligt volgens Plasterk ook niet voor de hand om de mate van contractvrijheid tussen kopers en verkopers in te perken via afspraken met brancheverenigingen. Waarbij hij tevens opmerkt dat er wel degelijk situaties mogelijk zijn waarin het bieden zonder voorbehouden in principe geen risico’s voor de koper met zich meebrengt en wel zekerheden aan de verkoper kan bieden.

Lees hier het hele artikel

  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.